DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi ile Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) girişimi ile start alan Bansko Zirvesi’nde konuşan DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, her iki ülkeden gelen yatırımcılarla yatırım fırsatlarını konuştuklarını ve yoğun katılımın kendilerini çok mutlu ettiğini belirtti. Sarıbekir, katılımcıların burada kurdukları iletişimlerin önümüzde dönemde önemli yatırımlara kapı açabileceğini aktardı.
Son dönemde Türkiye’den önemli yatırımların yapıldığı Bulgaristan, Türkiye’nin Avrupa’daki üssü olma yolunda ilerliyor. Bulgaristan’da 20 tanesi çok büyük olmak üzere 1000’in üzerinde Türk firmasının faaliyet gösterdiğini söyleyen DEİK Türkiye-Bulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir, adım adım 10 milyar dolarlık dış ticaret hacmi hedefine yaklaştıklarını belirtti. DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan ise Türkiye’nin Avrupa’ya açılan en önemli kapısının Bulgaristan olduğunu belirterek çok önemli fırsatlar bulunduğuna dikkat çekti.
BULGARİSTAN ÜZERİNDEN İHRACAT ÇOK DAHA HIZLI
Bulgaristan’da 1000’in üzerinde aktif Türk şirketi olduğunu ve bunların 20 tanesinin Şişe Cam, Sarkuysan, Sarten, Alcomet,Kastamonu Entegre ve Hayat Kimya gibi milyon dolarlık yatırımlar olduğundan bahseden Sarıbekir, Türkiye’nin Bulgaristan’ın Almanya’dan sonra en büyük ikinci yatırımcısı olduğunu söyledi. Bulgaristan’ın Türkiye’nin Avrupa’ya çıkış kapısı olduğunu ve burada yapılan yatırımların ihracatı önemli oranda artırdığını söyleyen Sarıbekir, “Bazıları bu yatırımların neden Bulgaristan’a gittiğini, Türkiye’de kalmadığını söyleyebilir ama böyle düşünmemek gerekiyor. Bulgaristan bizim dünyaya açılan kapımız. Buradaki Türk şirketleri belli ürünlerini Türkiye’den ithal ediyor, daha sonra elleçleyip katma değerli ürün haline getirip satıyorlar. Bunu biraz Avrupa’nın içinde ticari bir üs olarak da görmek lazım. Ayrıca lojistik avantajı çok önemli. Kapıkule’den senede karşılıklı olarak 3 milyon araç geçiyor ancak bazen araç kuyrukları 20-30 kilometreye ulaşabiliyor. ‘Just in time’ çok önemli oldu ve Avrupa’da ürettiğiniz zaman buradan çok daha hızlı bir şekilde Avrupa’nın içlerine gidebiliyorsunuz. İki ülkenin lojistik üs potansiyeli, birbirini tamamlayan ekonomiler olması, yaratılacak ve sinerji son derece önemli. Bulgaristan’ı da kullanarak Avrupa’daki ihracatımızı daha da artırabiliriz” diye konuştu.
İKİ ÜLKE ARASI KAZAN-KAZAN İLİŞKİSİ
Bansko’da Türk İş Adamları Derneği tarafından üçüncü kez düzenlenen iş forumuna ciddi bir ilgi gördüklerini anlatan Sarıbekir, Türkiye’den ve Bulgaristan’dan yatırımcıların bu forumda buluşup yeni yatırım olanaklarını masaya yatırdıklarını kaydetti. Her iki ülkenin yatırım ofislerinin de organizasyona katıldığını ifade eden Sarıbekir, “Biz Türk firmalara Bulgaristan’da üretim yapma ve buradan Avrupa pazarına açılma fırsatlarını sunarken, aynı şekilde Bulgar firmalara da 85 milyonluk Türkiye pazarına, Türkiye’den yatırım yapma olanaklarını oluşturuyoruz.” dedi.
Kasım ayında da Türkiye’de bir iş forumu yapmak istediklerini anlatan Sarıbekir, benzer şekilde her sene karşılıklı olarak bir tema belirleyip bu forumları devam ettirmek istediklerini söyledi. Her sene lojistik, turizm, tekstil, otomotiv, yedek parça, teknoloji gibi konulardan birini seçip sadece o konudaki Bulgar ve Türk yatırımcıları, akademisyenleri, üniversiteleri ve Ar-Ge merkezlerini bir araya getirip iş birliği olanaklarını araştırma toplantısı yapacaklarını ifade eden Sarıbekir, sözlerine şöyle devam etti:
“Bizim dış ticaret hacmimiz 7 milyar dolar. Biz, 4,5 milyar dolar satıyoruz. Karşı taraftan yaklaşık 2,5 milyar dolar ithal ediyoruz. Cumhurbaşkanımız hedef 10 milyar dolar demişti ve ben 2030 olmadan bu rakama ulaşacağımıza inanıyorum. Bulgaristan’da da bir sanayi var, Avrupalıların kurduğu işletmeler var, Bulgar sanayisi var. Mesela biz gıda ambalajı üretiyoruz ve burada yaklaşık 100 tane konserve fabrikası var. Otomotiv sanayi de çok gelişmiş olmasına karşın özellikle turizm ve gıda çok daha hızlı gelişiyor. Bulgaristan’la aramızda bir de soydaşlık bağı var ve biz etrafımızda 7 sınır ülkesi olmasına karşın sadece onlara komşu diyoruz. Karşılıklı gidiş gelişler arttıkça halklar birbirine daha da yaklaşıyor. Bulgaristan’ı bizim Avrupa’daki kardeşimiz olarak görebiliriz.”
2,5 MİLYAR DOLARLIK SERMAYE POZİSYONU
Avrupa’ya açılan en önemli kapımızın Bulgaristan olduğunun altını çizen DEİK Yurt Dışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kübra Orakçıoğlu Kazan, “Türk firmalarının Bulgaristan’da 2,5 milyar dolarlık sermaye pozisyonu var ve yaklaşık 15 bin kişi istihdam ediyoruz. Az bir sayı değil ama potansiyeli çok daha yüksek çünkü her anlamda hem tarihi geçmişimiz hem de yakınlığımızla alakalı birçok avantajımız var. Bansko’daki organizasyonda her iki ülke yatırımcılarının da ne kadar hevesli ve heyecanlı olduğunu gördük. En önemli sektörler eğitim ve inşaat. Sonrasında da yatırımla alakalı olan birçok fabrikadan bahsedebiliriz” dedi.