İstanbul Ticaret Borsasının Kasım ayı Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, tarımsal desteklerde fark ödemelerinin payının artmasını olumlu bulduklarını belirterek, “Türkiye’nin tarımsal potansiyeli çok yüksek. Potansiyelimize planlama ile ulaşabiliriz” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde gerçekleşen 2025 yılı bütçe görüşmelerini hatırlatan Başkan Ali Kopuz, “2025 Yılı Bütçe Teklifine göre, tarıma ayrılan kaynak 700 milyarın üzerine çıkıyor… Tarımsal destekleme bütçesi ise 135 milyar liraya çıkarılacak. Burada dikkat çekmek istediğim husus, tarımsal desteklerin dağılımı konusu. Alan bazlı desteklerin bütçedeki payı, yüzde 29’dan, yüzde 24’e çekilecek. Ancak, fark ödemeleri desteği artacak. Fark ödemesi desteklerinin payının 2025’te yüzde 31,4’e çıkması öngörülüyor. Bildiğiniz gibi fark ödemeleri, arz açığı ve planlama kapsamında, Bakanlığın belirlediği ürünlere yapılıyor. Ve üretim maliyetleri ile iç ve dış fiyatlar dikkate alınarak, çiftçilerin gelir kayıplarını telafi edebilmek amacıyla veriliyor… Dolayısıyla fark ödemelerinin, tarımsal desteklerin içindeki payının artmasını, planlama açısından olumlu buluyorum. Ayrıca, bizim çeşitli defalar dile getirdiğimiz, desteklerin tarladan ziyade mahsule verilmesi yönünde bir eğilim olmasını da önemli buluyorum” dedi.
Konuşmasında Türk tarımının potansiyelini değerlendirmenin yolunun, planlamadan geçtiğini vurgulayan İSTİB Başkanı Ali Kopuz, “Eğer, doğru yere, doğru zamanda, doğru ürünü ekmez, bu ürünü doğru değerlendirmezsek, potansiyelimize asla ulaşamayız. Bildiğiniz gibi ‘Yolları ayrı olanlar, birlikte plan yapamazlar’… Bu nedenle planlama yaparken birlikte hareket etmeli, birliğin rahmetinden istifade etmeliyiz. Tarım Bakanlığımızın bu konudaki adımlarını, her zaman destekliyoruz. Unutmamalıyız ki, ‘Bir planınız yoksa başkalarının planlarının parçası olursunuz…’” dedi.