Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından Dünya Bakliyat Günü ilan edilenmesiyle birlikte bakliyat “Sürdürülebilir Bir Gelecek için Besleyici Tohumlar” olarak ilan ebelirledi. 2024 yılı teması “bakliyatlar toprakları ve insanları besleyecek” en değerli besindir. 10 Şubat Dünya Bakliyat Günü İle ilgili açıklama yayınlayan Reis Bakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis bakliyatların Geleceğin Gıdası olduğuna işaret ederek şunları söyledi ”İklim değişikliğinin etkilerini her geçen gün daha fazla hissettiğimiz bu zamanlarda tarım artık eskisi gibi yapılamamakta mutlaka günümüz şartlarına uyumlu değişim ve önlemlerin alınması gerekmektedir. Biyolojik çeşitlilik, iklim ve coğrafi koşullar, nedeniyle Türkiye’nin önemli tarım ülkeleri arasında olduğuna vurgu yapan Reis “Ülkemiz atalık tohumları ve geçmişten gelen kültürü ile bakliyat üretimi için ideal bir ortama sahiptir. Anadolu topraklarının bereketini gelecek nesillere taşımaktan hepimiz sorumluyuz. Üretimimizi iklim koşullarına uyumlu hale getirerek ve yeni teknolojileri yakından takip ederek üretimde verimlilik sağlayabilir ve tarımsal faaliyetlerimizi arttırabiliriz. Ayrıca üretimin artırılmasının yanında tarladan çatala kadar uzanan süreçte gıda kaybı ve israfını en aza indirerek gıda güvenliğini sağlayabilir ve sürdürülebilir bir tarım ekosistemine katkıda bulunabiliriz.” dedi.
Reis Bakliyat Köyleri Yerli Tohumlarla Büyüyor
Reis Gıda’nın Türkiye’de bir ilk olan, “Sürdürülebilir Tarım ve Yerli Tohumları Koruma” misyonu çerçevesinde başlattığı Bakliyat Köyleri projesinde “Reis Bakliyat Köyleri” sayısı artarak devam ediyor.
Üretimin devam ettiği Bolu’nun Çamyayla Köyü, Samsun’un Bafra ilçesi, Çanakkale’nin Kocaveli köyü, İstanbul’un Silivri ilçesindeki başarıyla devam eden inisiyatiflere ek olarak yeni “Bakliyat Köyleri” ile projesini güçlendiriyor. Yeni köyler, sadece coğrafi genişleme anlamına gelmekle kalmayıp, aynı zamanda yerel çiftçilere eğitim, kaynak ve destekle yerli üretimi teşvik ederek, tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, projedeki genişleme hamlesiyle ilgili olarak sözlerine, “Yerli tohumlarımızın verimli topraklarımızın ve tatlı su kaynaklarımızın korunması, gelecek nesillere aktarılacak en değerli mirasımızdır. Gençlerimizi dahil ettiğimiz bu kapsamlı projenin hayata geçirilmesi sadece tarım sektörümüz için değil, aynı zamanda sürdürülebilir bir gelecek için de büyük önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
Reis Yorgun, “bakliyat köylerinde aile çiftçiliğine destek vererek kadınların üretim süreçlerine daha fazla dahil olmalarını teşvik ettiklerini belirtti. Reis, kadınların teknolojiye olan ilgileri ve yeni tarım yöntemlerini öğrenme ile uygulama konusundaki istekliliklerinin, onları tarımsal teknolojik dönüşümün önemli birer aktörü haline getirdiğini vurguladı. Bu stratejilerle Reis Gıda’nın, çiftçilere daha verimli ve sürdürülebilir tarım yöntemlerini benimsetmeyi, kaynak kullanımını optimize etmeyi ve ürün verimliliğini artırmayı hedeflediğini söyledi”.
Sürdürülebilir ve besleyici bir gelecek için bakliyatların küresel açlığa çare olduğunu vurgulayan Reis Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Işılay Reis Yorgun, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından güvenli, besleyici ve yeterli gıdaya sahip olma hakkının savunulduğunu hatırlatarak, dünya genelinde yaşanan açlık sorunlarına dikkat çekti. 2023 yılında 735 milyon insan açlıkla karşı karşıya kaldı. Küresel nüfusun yüzde 29,6‘sı (2,4 milyar kişi) yeterli gıdaya erişemedi. Her yıl 11 milyon insan sağlıklı beslenemediği için hayatını kaybediyor. FAO’nun raporunda dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısının 45’e yükseldiği belirtiliyor.
Küresel açlık ve gıda güvenliği sorunları, dünya nüfusunun hızla artmasıyla birlikte her geçen gün daha da önem kazanıyor. Bu zorluklarla mücadelede, bakliyat ürünleri daha ekonomik ve besleyici bir çözüm oluyor.
Obezite ile mücadelede baklagillerin önemine de değinen Yorgun, bilimsel çalışmalarda baklagillerin besin değeri açısından yüksek kaliteli protein kaynağı olduğu için yetersiz beslenme ve obezite ile mücadele de “Değerli Besin” olarak tanımlandığını söyledi. Vegan proteinin yaygınlaşması, bitkisel proteine olan talebi arttırıyor. Bu bağlamda ete alternatif, yüksek protein seviyesine sahip ve ete kıyasla daha ekonomik olan bakliyat ürünleri bu trendin gelecekte en değerli besin kaynağı olacaktır.