100. yaşını kutlayan Uluslararası Tohumculuk Federasyonu (International Seed Federation-ISF) tarafından her yıl başka bir kıtada organize edilen “Dünya Tohumculuk Kongresi” 2025 yılında İstanbul’da yapılacak.
Dünyanın farklı ülkelerinden tohumculuk sektörünün en önemli isimlerini bir araya getiren Dünya Tohumculuk Kongresi bu yıl 1500’ün üzerinde katılımcıyla Rotterdam’da düzenlendi.
2025 yılında Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) ve Türkiye Tohumculuk Endüstrisi (TÜRKTED) tarafından İstanbul’da yapılacak Kongre’nin Bayrak Devir Teslim Töreni sonrası açıklama yapan TSÜAB Başkanı Yıldıray Gençer, bu büyük gururu ülkemize yaşatacakları için mutluluk duyduklarını belirterek şunları kaydetti:
“59 ülkeden 8 bine yakın üyesi bulunan ISF, Dünya Tohumculuk Kongresini her yıl bir kıtada gerçekleştiriyor. Bu yıl Hollanda Kralı Willem-Alexander’ın katılımıyla Rotterdam’da buluştuk.
Dünya çapında önde gelen tohumculuk sektörü temsilcilerini 19-21 Mayıs 2025 tarihlerinde İstanbul’da ağırlayacağız. Geçtiğimiz yıllarda ortalama bin 500 kişinin katılımıyla gerçekleşen Kongre’yi dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan İstanbul’da 2 bine yakın katılımcıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.
Kongre’de Türkiye’yi 50 kişilik bir heyet ile temsil ediyoruz. Türkiye Ulusal Organizasyon Komitesi Temsilcisi Hamdi Çiftçiler Kongrenin açılışında söz alarak ülkemizin tarım ve tohumculuk alanındaki potansiyelini, doğal ve tarihi güzelliklerini aktardı.
Bu akşam bizler de Kongre Bayrağı Devir Teslim Törenine katılarak süreci devraldık. Bu önemli Kongreyi ülkemizde düzenleyeceğimiz için çok heyecanlı ve gururluyuz.
Dünyada artık, 2023 yılında 1 milyon 300 bin ton sertifikalı tohum üreten, 116 ülke ile 576 milyon dolarlık tohum ticaret hacmi bulunan ve artık net ihracatçı konuma geçmiş bir Türkiye Tohumculuk Sektörü gerçeği var.
Tohum firmalarımız yoğun bir mesai ile Türk Tohumculuğunu Dünya sıralamasında ilk 5’e sokmak için çabalıyor. Ülkemizde tescil altına alınmış 12 bin, üretim izni almış 3 bin çeşit tohum var. Değişen trendlere ve iklim koşullarına uygun, verimli ve kaliteli çeşitleri geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz.
TSÜAB ve TÜRKTED olarak düzenleyeceğimiz Kongreye hazırlanmak için önümüzde bir yıla yakın bir süre var. Ülkemizin tohumculuk sektöründeki başarısına başarı katmak, yeni pazarları tanımak ve o pazarlara açılma fırsatlarını yakalamak için var gücümüzle hazırlıklarımızı sürdüreceğiz.”