Türkiye’de üretilip elektronik kanallar aracılığıyla yurt dışına satılan ürünlerin ihracat desteği için gereken üretim bilgisi ve ürün menşei paylaşımı, GS1 Türkiye’nin barkodları ile küresel ölçekte erişilebilir hale geliyor.
Yayımlanan 5986 sayılı karar çerçevesinde 2019/7 sayılı Ticaret Bakanlığı Destek Yönetimi Sistemine İlişkin Uygulama Tebliği doğrultusundaki E – İhracat Desteklerine İlişkin Genelge ile Türk ihracatçılarının ve e-ihracat potansiyeli bulunan girişimcilerin sınır ötesi e-ticaret sektörüne yön vermeleri, e – ihracat konusunda destek almaları ve e – ihracat pazar paylarını arttırmaları hedefleniyor.
Genelgede yer aldığı üzere e – ihracata konu ürünlerde ve satışa sunuldukları platformda ülkemize ait Küresel Ticari Ürün Numarası (KTÜN / GTIN) bilgisi ile üretim yerinin belirtilmesi gerekiyor. Küresel Ticari Ürün Numarası (KTÜN / GTIN) temelde ürün bilgisinin anahtarı olarak üretici ve marka sahibi firmaların ürün bilgileri ile ticari ortaklarının, tüketicilerle doğru ve güncel olarak paylaşılmasını sağlıyor.
GS1 Türkiye, KTÜN / GTIN Bilgilerine Erişim için Platform Hazırladı
Bu çerçevede GS1 Türkiye, KTÜN / GTIN bilgilerinin erişilebilir olması için bir platform hazırladı. Platform ile GS1 Türkiye, E – İhracat Desteklerine İlişkin Genelge kapsamına giren üyelerine ürünlerinin menşei bilgisini kaydedebilmeleri ve bu bilgiyi e – ihracat desteğine ilişkin kurum ve kuruluşlarıyla anlık olarak paylaşabilmeleri için destek sunuyor.
Küresel Ticari Ürün Numarası’nın yer alması, e – ihracat desteğine başvuru aşamasının yanı sıra, elektronik satış kanallarında tüketiciye doğru bilgi ulaştırılması ve dolayısıyla satış hacminin artmasını sağlayacak.
Dünya Ticaretine Giriş Kapısı GS1 Barkodları
Günümüzde Türkiye’de üretilip satışa sunulan veya yurtdışından ithal edilen ticari ürünlerin iç pazarda kolaylıkla dolaşımının sağlanması ya da ihracat amacıyla farklı ülkelere gönderilen ürünlerin takibinin yapılabilmesi, GS1 Türkiye’nin sunduğu barkod hizmetiyle gerçekleşiyor.
GS1 Türkiye, kurulduğu günden bu yana yüzde 85’i KOBİ olan üyelerinin dijitalleşmesi ve uluslararası standartları kullanarak yurtdışına açılması adına köprü görevi görüyor. Yurt içinde ticaretin etkin bir şekilde yapılması için çalışan GS1 Türkiye, 117 ülkenin üye olduğu küresel GS1 ağı içinde “dünya ticaretine giriş kapısı” olarak ihracatçılara da uluslararası rekabet gücü kazandırıyor.