Ekonomi yayını Refleks gazetesinin ‘Lokomotif Ödülleri Töreni’ bölgenin başarılı şirket ve iş insanlarını bir araya getirdi. Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, törende yaptığı konuşmasında, Atatürk’ün Cumhuriyet’i kurduktan hemen sonra ekonomik büyüme için Adana’yı pilot şehir olarak belirlediğini söyledi.
Doğu Akdeniz Bölgesi’nin ilk ve tek ekonomi gazetesi Refleks, 17’nci yılını Refleks Lokomotif Ödülleri etkinliğiyle kutladı. Seyhan Belediyesi’nin tarihi bir fabrikayı restore ederek Çırçır Sanat Merkezi’ne dönüştürdüğü mekânda gerçekleştirilen ödül törenine Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar, Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Sönmez, Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Yücel Bayram, Adana Sanayi Odası (ADASO) Meclis Başkanı İsrafil Uçurum, Çukurova Sanayici ve İş Dünyası Federasyonu (Çukurova SİFED) Başkanı Berman Mantı, Adana Genç İş İnsanları Derneği (ADANAGİAD) Başkanı Ali Can Boğa, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Recep Erçin, TGRT Ekonomi Müdürü Celal Toprak ve çok sayıda iş insanı, gazeteci ve davetli katıldı.
TARIMDA HAMLE İÇİN SULAMA YATIRIMI ŞART
Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısı Gizem Aksoy Yılmaz’ın icra ettiği Batı müziği enstrümanı arp ile ‘Atatürk’ün Sevdiği Türküler’ dinletisiyle başlayan ödül töreninde konuşan Refleks Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uluğtürkan, Adana’nın gıda sektöründe Türkiye’yi besleyecek kadar büyük potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, “Atatürk, Cumhuriyet’in kurulmasının hemen ardından güçlü bir Türkiye’nin ancak güçlü bir ekonomiyle mümkün olabileceğini belirtmiş ve bu doğrultuda planlanan tarıma dayalı sanayinin gelişimi için pilot olarak da Adana’yı seçmiştir. Bu gerçek hâlâ ortadadır. Aradan geçen 100 yıla rağmen tarım alanlarının tamamını sulayamayan bir Çukurova’da yaşıyoruz. Bölge, Türkiye’ye hamle yaptırabilmek için tarımsal sulama yatırımlarının hızlandırılmasını bekliyor” dedi.
ÇUKUROVA DÜŞÜNCE KURULUŞU KURULMALI
Refleks Gazetesi İmtiyaz Sahibi Esra Özden de konuşmasında Adana ve Mersin’in oluşturduğu Çukurova Bölgesi, son 10 yıldır kendisinden beklenen ekonomik büyümeyi bir türlü sağlayamadığına dikkat çekti. “Tarım, sanayi ve hizmet sektörlerimizde ‘Orta Teknoloji Tuzağı’na girmiş olabilir miyiz?” diye soran Özden, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhracatımız ‘orta teknoloji’ sarmalından çıkamıyor. Yazılım, finteks, bilişim, yapay zekâ alanlarında gençlerimizi Adana ve Mersin’de yatırım yapmaya özendirme konusunda pek de başarılı modeller koyamamış olabiliriz. Adana’da sanayi alanları büyüyor. Sanayi alanları yüzölçümü ortalamamızı Almanya seviyesine yükseltirken Almanya’nın ihracat kilogram bedelini de yakalayabilecek miyiz? Ülkelerin ve şehirlerin eğitim ortalaması ile katma değer üretimi birbiriyle paralel büyüyor. Peki, biz katma değeri yüksek üretimi hangi eğitim ortalamamızla gerçekleştireceğiz? Adana’da ciddi manada nitelikli çalışan ve mühendis insan kaynağını zenginleştirmeden teknoloji yoğun üretimi nasıl hayata geçirebileceğiz? Sanırım yeni dönemde bu soruların yanıtlarına bilimi, üniversiteyi, kamuyu, meslek odalarını, sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek ulaşabileceğiz. Buradan ‘Çukurova Think Tank’, yani bir düşünce kuruluşunu hayata geçirme önerisinde bulunuyorum.”
ADANA’YI FESTİVALLER ŞEHRİNE DÖNÜŞTÜRDÜK
Refleks gazetesinin okur ve jürisinin oylarıyla belirlenen ‘Yılın İş Adamı’ ödülünü Tat Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş’e takdim eden Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan Karalar da Adana ve bölgenin sanayide ne kadar önemli mesafe kat ettiğinin bu ödül töreninde göründüğünü belirterek, “Sadece sanayide büyümüyoruz. Göreve geldiğim yıldan itibaren Adana’yı tanıtan çok sayıda proje geliştirdik. Kentimize yurt dışından gelen yabancı turist sayısını 50 binlerden 300 binlere taşıdık. Adana’yı festivaller şehrine dönüştürdük. Bu etkinliklerimize yurt içinden her yıl 1 milyonun üzerinde ziyaretçi çeker hale geldik. Adana’ya sadece altyapı çalışmalarına değil, tüm dünyayı bu kente getirecek işlere imza atıyoruz. Daha yaşanabilir bir Adana’ya doğru koşar adım gidiyoruz” diye konuştu.
14 KATEGORİDE ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU
Sunuculuğunu girişimci Barış Avcı’nın yaptığı 8’inci Refleks Lokomotif Ödülleri kapsamında 14 dalda ödüller sahiplerini buldu: Miote (Yılın Start-up’ı), DRV Mühendislik (Yılın KOBİ’si), Ali Avcı (Yılın Girişimcisi), Hekimbey İş Sağlığı (Yılın Markası), Tezcan Altunordu (Yılın İş Kadını), Beta Enerji (Yılın Enerji Şirketi), Bossa (Yılın Sürdürülebilir Şirketi), Sunar Yatırım (Yılın İnovatif Şirketi), Evren Güzel (Yılın Profesyonel Yöneticisi), Ortadoğu Hastanesi (Yılın Yatırımcısı), TÜRKONFED (Yılın STK’sı), Adana Gündoğdu Koleji (Yılın Sosyal Şirketi), Akdeniz Otomotiv (Yılın İhracatçı Şirketi), Veysel Memiş (Yılın İş Adamı).