Türkiye ve Tunus arasındaki iş fırsatları ve yatırım projeleri değerlendirilmek üzere iki ülkenin ticaret bakanları Türkiye-Tunus Yatırım ve İş Forumu’nda bir araya geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Genel Merkezi’nde düzenlenen organizasyonda konuşan Bolat, etkinlik çerçevesinde dünden bu yana iki ülkenin yatırım ilişkileri açısından son derece kıymetli görüşmeler ve çalışmalar gerçekleştirildiğini aktardı. Ömer Bolat, Türkiye ile Tunus arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 20 yıl önce 318 milyon dolar olduğunu belirterek “2023’te 1,6 milyar doları aştık. 2022’de bu rakam 2 milyar dolardı. Ama dünya ticaretinin 2023’te durgun bir seyir izlemesi rakamlarda küçük bir azalma meydana getirse de biz iki ülke bakanları ve hükümetleri olarak bu ticaret ve yatırım rakamlarını çok daha yukarılara yükseltmeye kararlıyız” dedi.
DEİK ve Tunuslu partneri UTICA’nın girişimleriyle iki ülkenin iş insanları ve ilgili kurumlarının yuvarlak masa toplantılarıyla firma ve proje sunumlarıyla yatırım fırsatlarını değerlendirdiğine işaret eden Bolat, Bakanlık olarak burada alınan kararların ve yatırım girişimlerinin yolunu açacaklarını ifade etti.
TARİHİN EN YÜKSEK AYLIK İHRACATI
Bolat, dikkatleri küresel ekonomide yaşanan gelişmelere çekerek şöyle konuştu:
“Geçen yıl dünya ticareti için bir gerileme dönemiydi. Dünya ticareti yüzde 1,2 iken dünya ihracatı yüzde 5 küçülmüş, Avrupa Birliği’nin (AB) ithalatı da yüzde 15 civarında gerilemişti. Buna rağmen Türkiye olarak biz geçen yıl yüzde 4,5’lik bir reel ekonomik büyüme sağladık. Bu yıl da ilk çeyrekte yüzde 5,7 çarpıcı bir büyüme kaydetmeyi başardık. 2 gün önce de açıkladığımız üzere Mayıs ayında Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatı olan 24,1 milyar Dolarlık ihracata ulaştık. Yıllık bazda da mal ihracatında 260 milyar dolara, hizmet ihracatında da 104 milyar dolara ulaştık.”
TÜRK YATIRIMCILARIN TUNUS PAZARINA KATKILARI
Tunus’un; eğitimli, genç, dinamik iş gücü arzı olduğunu ve Avrupa’ya yakınlığı ve AB ile arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması ile ticaret ve yatırım ortaklıkları için büyük bir potansiyel vaat ettiğini belirten Bolat. Tunus hükümetinin yabancı yatırımları cesaretlendirme ve teşvik etme, kamu-özel sektör işbirliği çerçevesinde özel sektörün de yatırımlarda önünü açma konusunda kararlı bir politika izlediğini memnuniyetle görüyoruz. Tunus’un bu amacının gerçekleştirilmesinde Türk şirketlerinin, Türk yatırımcılarının da katkılarının artacağına yürekten inanıyoruz.”
TÜRKİYE YENİLENEBİLİR ENERJİDE AVRUPA 5’İNCİSİ
“Türkiye yenilenebilir enerjide kurulu güç sıralamasında Avrupa’da 5, dünyada 11. sırada”
Bolat, Tunus’un hem Akdeniz ülkesi olması hem Avrupa kıtasına yakınlığı hem de bir Afrika Kuzey ülkesi olması dolayısıyla büyük avantajlar barındırdığını belirterek, orta gelirli ülkeler kategorisine giren az sayıda ülkelerden biri olmasının da Tunus ekonomisinin bugünkü gelişmesini ve gelecekteki potansiyelini oldukça iyi yansıttığını söyledi.
İKİ ÜLKE ARASINDA FOSFAT İŞ BİRLİĞİ
İki ülke arasındaki işbirliği fırsatları ve yatırım alanlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bolat, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Tunuslu dostlarımızın turizm, enerji, fosfat, tarım gibi sektörlerde yatırım öncelikleri olduğunu biliyoruz. Elektrik üretiminde de yeterli arzın sağlanması ve enerjide dışa bağımlılığı azaltma hedefleri olmasını da memnuniyetle müşahede ediyoruz. Tunus 2030’a kadar elektrik üretiminde yenilenebilir enerjinin payını yüzde 30’a çıkarma hedefindedir. Biz de Türkiye olarak şu anda yenilenebilir enerji üretimi ile toplam enerji üretimimizin yüzde 42’sini su, güneş ve rüzgar kaynaklarından sağlamaktayız. Bu noktada Tunus’un yenilenebilir enerji hedeflerini gerçekleştirmede Türk firmaları olarak önemli katkılar sunmaya hazırız.
Yüksek fosfat rezervlerinin işlenmesi ve üretimi konusunda da iki ülkenin iş birliği yapabileceğinin altını çizen Ticaret Bakanı, perakendecilik sektöründe de Tunus’un büyük bir gelişme potansiyeli gösterdiğini, Türk firmalarının Tunus’ta uzun vadeli perakende yatırımlarına gidebileceğini söyledi.
FORUM SONRASI KADRO TOPLANTISI
Öte yandan gerçekleştirilen forumun hemen ardındanTicaret Bakanı Ömer Bolat ve Tunus Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanı Kalthoum Ben Rejeb’in ikili görüşme yaptı. Görüşmeye Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan da eşlik etti. İkili ekonomik ilişkilerin etraflıca değerlendirildiği görüşmede; ticari hacmin artırılması, turizm, enerji, fosfat ve tarım gibi öne çıkan başlıkların yanında kamu-özel sektör işbirlikleri kapsamında uygulanabilecek projeler görüşüldü.