“Adana’ya gidek mi, şalgamından içek mi, kebabından yiyek mi hele gardaş kalk gidek” türküsünden yola çıkarak, bu yılda Adana’yı en güzel anlatan etkinliklerden biri olan Adana Lezzet Festivali’ndeydik.
Adana’da insanlar yedikçe acıkır acıktıkça yer diye boşuna söylememişler. Yöresel yemek kültürünü keşfetmek ve lezzetli yemekleri deneyimlemek için festival alanındaydık. Dört bir yanı güzellikle çevrili olan ülkemizde, yerli ve yabancı seyahat severleri etkilemeyi başaran Adana Lezzet Festivali’nde, uğradığımız her durakta karşımıza parmak ısırtan lezzetler çıktı.
Adana Valiliğinin ev sahipliğinde düzenlenen 7. Uluslararası Adana Lezzet Festivali bu yıl, Cumhuriyetin 100’üncü yılına ithafen “100. Yılında Cumhuriyet Lezzetleri” teması ile dopdolu lezzetler ve güçlü programlarla başladı.
Festival kapsamında, Adana’nın yöresel lezzetlerini sunan restoranlar, yemek atölyeleri, gastroşovlar, gurme tadım atölyeleri, yemek yarışmaları ve sokak lezzetleri etkinlikleri düzenlendi. Alanda sabah saatlerinde başlayan duman her saat başı artarak yükseldi. En yoğun ilgi her zamanki gibi yine kebaba gösterildi.
Yedinci Uluslararası Adana Lezzet Festivali için Adana Yeni Müze’de yapılan açılışta Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Adana Valisi Yavuz Selim Köşger konuşma yaptı. Köşger, Adana’nın ismine yakışır, geçmişine yakışır, kültürüne yakışır, 10 bin yıllık tarihine yakışır lezzetlerin sunulacağı üç günü birlikte yaşayacağımızı söyledi. Öyle de oldu.
Gezimizde Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Adana Şube Başkanı Biral Serttaş ile karşılaştık. Yine her zamanki gibi güler yüzlü ve tüm sıcaklığı ile bizleri ağırladı. Adana’nın marka değeri olduğunu anlatan Serttaş, Adana kebabının, Adana’yı Adana yapan en önemli lezzetlerden biri olduğunu söyledi. Haksızda değil!
Adana’da 9 yaşında çırak olarak kebapçılığa başlayan ve aradan geçen onca yıllara rağmen bir an olsun işini bırakmayan, Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Ali Şemi ile sohbet etme fırsatı da yakaladık. Ustayı yakalamışken Adana kebabının bu denli lezzetli olmasının sırrını sormadan geçemedik.
Festivallere, organizasyonlara eğitim veren ustaların ustası Ali Şemi, kebap yapılırken yüzde 70 el kıyması, yüzde 30 makine kıyması konulduğunu anlattı bizlere. “Kebaba baharat konulmaz” diyen Ali Şemi Usta, biber isterseniz konulur ama mutlaka makine kıyması girmesi lazım dedi. El kıymasının da çok iyi çekmesi ve iyice yoğurulması lazımmış. Kebabı tutturmak için içerisine başka şeyler karıştırdıklarını ama iyi bir ustanın bunu asla yapmayacağını da söyledi.
Giydiği kral kostümü ile tanınan “Adana’nın Kralı” lakaplı tiyatro oyuncusu Hüseyin Şen çıktı karşımıza. Başında tacı ve üzerinde pelerini ile misafirlere renkli sahneler yaşattı.
Esnaf festivalden memnun olurken, biz de festivalde doyasıya eğledik. Akşam saatlerinden itibaren kalabalığın arttığı festivalde, gün boyu süren etkinliklerle vakit geçirdik.