Avrupa’nın en büyük fiber optik etkinliği olan FTTH Council Europe Fuarı, Almanya Berlin’de geçtiğimiz günlerde düzenlendi. Sektörün tüm karar verici paydaşlarının katıldığı fuar, sektörün nereye gideceğinin belirlendiği ve standartların değerlendirildiği önemli organizasyonlardan birisidir. Söz konusu organizasyon, her sene Avrupa’nın farklı bir başkentinde yapılır. Bu sene Almanya’da olduğu için katılım daha çok Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkeler ağırlıklı oldu. Baltık ve Doğu Avrupa ülkelerinden de ziyaretçiler vardı. Türkiye’den Telekom operatörlerinden temsilciler ve Canovate Group’un aralarında bulunduğu firmalardan katılımlar gerçekleşti. Ülkemizin teknoloji üssü Canovate Group’u fuarda Ceo’su Gün Evren Gören, CTO’su Kıvanç İlal ve Teknoloji/Mühendislik Direktörü Tolga Sugetiren temsil etti.
Fiber optik kurulum süresini kısaltan ve kurulum kolaylığı sağlayan ürünlere ilginin yüksek olduğu FTTH Council Europe’da, Canovate Group’un kazı maliyetlerini azaltan micro duct fiber teknolojisinin kullanıldığı dış ortam fiber dağıtım kabinleri, yine bina içinde kurulum süresini yüzde 70 oranında düşüren fiber tree ve önceden ek yapılmış fiber sonlandırma kutularından oluşan çözümler fuara damgasını vurdu.
“TÜRKİYE’DE FİBER BAĞLANTI HIZLARI ARTIYOR”
Teknolojideki gelişmelerle önümüzdeki süreçte bağlantı hızlarının artacağını anlatan Canovate Group CTO’su Kıvanç İlal, şunları kaydetti:
“Şu an Türkiye dahil birçok Avrupa ülkesinde fiber bağlantı hızı 1 GB’in oldukça altında. Yeni gelişen XGS PON teknoloji sayesinde, önümüzdeki 10 yıl içinde bağlantı hızlarının kademeli olarak 10, 20 ve 50 GB seviyelerine çıkması öngörülmektedir. Bu hızlara çıkılmasının sebebi, her zaman exponensiyel olarak artan internet veri trafiği ve ayrıca hızlı erişime ihtiyaç duyan 5G, nesnelerin interneti (IoT), Sanal gerçeklik, yapay zeka (AI) ve holografik iletişim gibi uygulamalardır. Bu nedenlerden dolayı fuarda, bu altyapıyı sağlarken kurulum süresini kısaltacak ve enerji verimliği sağlayacak ürünler öne çıktı. Bundan dolayı fuarda, Canovate Group olarak kazı maliyetlerini azaltan micro duct fiber teknolojinin kullanıldığı dış ortam fiber dağıtım kabinlerimiz, yine bina içinde kurulum süresini yüzde 70 oranında düşüren fiber tree ve önceden ek yapılmış fiber sonlandırma kutularımız öne çıktı. Canovate olarak, fiber optik pasif ürünler alanında uçtan uca komple çözüm sunmaktayız ve tüm bu ürünleri İstanbul’da tek bir fabrikada ürettiğimiz için rakiplerimize karşı maliyet ve lojistik avantajları sağlıyoruz. Birçok Avrupa’lı üreticinin bile maliyetten dolayı üretim tesisleri Uzakdoğu’dadır. Canovate olarak bizim; Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya bu kadar yakın bir konumda üretim yapmamız nakliye süresi açısından birçok firmanın ilgisini çekmektedir ve bizi tercih etmelerine sebep olmaktadır.” dedi.
GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE FİBER OPTİK YATIRIMLARI HIZLA ARTIYOR
Dijital dönüşüm kapsamında üzerinde durulan 5G hizmetleri, akıllı şehirler, akıllı fabrikalar ve nesnelerin interneti- IoT, yapay zeka (AI) gibi tüm uygulamaların alt yapısı ve bu veri hızlarını destekleyebilecek tek iletişim altyapısının “fiber optik” çözümler olduğunun altını çizen Canovate Group Ceo’su Gün Evren Gören, şunları söyledi:
“Fiber optik çözümler, iletişim, güvenlik, bant genişliği, mesafe ve daha düşük genel maliyet gibi tüm avantajlarının yanı sıra, IoT, Endüstri 4.0 ve akıllı şehir uygulamaları gibi teknolojide sürekli değişen gereksinimleri karşılayabilmesi nedeniyle en uzun kullanım ömrünü de sunuyor. Bu nedenlerden dolayı, Amerika, Batı Avrupa ve Asya’nın gelişmiş ülkeleri dışında, birçok gelişmekte olan Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Asya ülkeleri de bu konuda yoğun yatırımlar yapıyorlar. Estonya, Litvanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore, Katar gibi ülkeler altyapılarında yüzde 90 üzerinde fiber dönüşümü gerçekleştirmişler ve bu alanda birçok gelişmiş ülkeyi dahi geride bırakmışlardır.” diye konuştu.