Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP) iklim değişikliği ile mücadele konusunda küresel ortak kararlar alınması, iklim eylem planlarının sunulması ve uygulanması amacıyla her sene farklı bir ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştirilmektedir. Bu sene COP28 30 Kasım – 12 Aralık 2023 tarihleri arasında Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde düzenlendi.
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (UNFCCC) akredite edilmiş bir iş dünyası kuruluşu olarak TÜSİAD 2008’den bu yana COP toplantılarına çeşitli etkinliklerle katkı sağlamaktadır. Bu sene gerçekleştirilen TÜSİAD yan etkinlikleri ile ilgili bilgilendirme aşağıda özetlemektedir.
“Yeşil Geçişin Dilemması: Zorlukları Aşma, Fırsatları Değerlendirme ve Uyumu Sağlama” Yan Etkinliği (The Dilemma of Green Transition: Navigating Challenges, Unlocking Opportunities, and Ensuring Coherence)
TÜSİAD, Chapter Zero Türkiye, İklim Değişikliği Başkanlığı ve UNDP Türkiye işbirliğinde 4 Aralık 2023 tarihinde Türkiye Pavilyonu’nda gerçekleştirilen “Yeşil Geçişin Dilemması” başlıklı etkinlik kapsamında yeşil dönüşüm süreciyle birlikte ortaya çıkan zorluklar ve fırsatlar dijitalleşme, işgücü, kurumsal yönetişim gibi temel unsurlar üzerinden derinlemesine ele alındı. Etkinliğin ana tema konuşması Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol tarafından gerçekleştirildi.
Moderasyonu TÜSİAD Körfez Ağı Koordinatörü ve HDF FZCO ve HADAF Foods Kurucu Yönetici Direktörü Arda Cenk Tokbaş tarafından gerçekleştirilen panelde UNDP Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Meral Mungan Arda, Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş, Sabancı Holding İnsan Kaynakları ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Yeşim Özlale Önen ve Schneider Electric Türkiye, Orta Asya ve Pakistan Bölgesi CFO ve Strateji Genel Müdür Yardımcısı Cemal Tosun panelist olarak yer aldı.
Etkinliğin canlı yayın kaydına buradan erişilebilmektedir.
“Uluslararası İklim Politikalarının ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının (SKDM) Ekonomi Üzerindeki Etkisi: Finans Sektörü Çözümleri” Yan Etkinliği (The Impact of International Climate Policies and CBAM on the Economy: Mobilisation of the Private Finance or Financial Sector Solutions)
TÜSİAD ve EBRD işbirliği ile 6 Aralık 2023 tarihinde Türkiye Pavilyonu’nda gerçekleştirilen “Uluslararası İklim Politikalarının ve SKDM’nin Ekonomi Üzerindeki Etkisi” başlıklı etkinlikte Türkiye’deki finans kurumları ve reel sektörün SKDM ve diğer iklim politikalarının etkilerine uyum sağlamak amacıyla geliştirdiği çözümler ve eylemler ele alındı.
Moderasyonu EBRD Finansal Kurumlar Yönetici Direktörü Francis Malige tarafından gerçekleştirilen etkinlikte TÜSİAD Yeşil Mutabakat Görev Gücü Üyesi ve Arçelik Global Ticaret Politikaları Kıdemli Lideri Arda Onkök, İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Gamze Yalçın, Yapı Kredi Bankası Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Yasemin Keçelioğlu, Garanti BBVA Yatırım Bankacılığı ve Sürdürülebilir Finansman Müdürü İrem Barzilay ve QNB Finansbank Sürdürülebilirlik Komite Başkanı Yeliz Ataay Arıkök panelist olarak yer aldı.