

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye ekonomisinde uygulanan politikaların makul ve gerekli olduğunu belirtirken, özellikle ihracatın daha fazla desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Yönetim Kurulu ile bir araya gelen Avdagiç, kurun fazla baskılanması ve bunun dış ticaret açığına etkileri konusunda önemli uyarılarda bulundu.
AVDAGİÇ’TEN KUR ELEŞTİRİSİ
Avdagiç, Türkiye’nin 150 yıllık makus talihi olan dış ticaret açığından kurtulması gerektiğini vurguladı. Yıllık 70-80 milyar dolarlık dış açığın taşınabilir olmadığını belirten İTO Başkanı, bazı firmaların kendi ürettikleri ürünlerin ithalatçısı haline geldiğini örnek gösterdi. Kurun “biraz fazla baskılandığını” ifade eden Avdagiç, bu durumun hem üretim maliyetlerini artırdığını hem de Türk vatandaşlarının yurt dışı alışverişlerini cazip hale getirerek Tax Free tutarlarında ciddi artışlara neden olduğunu açıkladı. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen ve lüks marka alışverişi yapan turistlerin azaldığına, buna karşılık Türk vatandaşlarının Avrupa’daki outlet’lere yöneldiğine dikkat çekti.
ENFLASYONLA MÜCEDELE VE FAİZ BEKLENTİSİ
İki yıldır uygulanan ekonomi politikalarının enflasyonla mücadelede genel bir uzlaşı sağladığını belirten Avdagiç, ancak sürecin uzadığını ve hedeflerden sapmalar yaşandığını kaydetti. Avdagiç, bu senenin ikinci yarısından itibaren, Para Politikası Kurulu toplantılarından başlayarak yeniden kaldıkları yerden devam etmeyi umduklarını dile getirerek, faiz beklentisine ilişkin de mesaj verdi.
ÜRETİM MALİYETLERİ VE REKABET GÜCÜ
İhracatın ve ihracatçıların sadece 10-15 bin firmadan ibaret olmadığını, büyük bir tedarikçi piramidini barındırdığını vurgulayan Avdagiç, döviz baskılanırken içeride artan maliyetlerin üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Özellikle otomotiv tedarik sanayisinden örnek veren Avdagiç, Türkiye’deki saat başı çalışan maliyetlerinin rakipler olan Romanya, Bulgaristan ve Çekya gibi ülkelerden neredeyse iki kat fazla olduğuna dikkat çekti. Bu durumun, ekonomi politikaları kurgulanırken dikkate alınması gerektiğini söyledi.
KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE VE ORTAK AKIL ÇAĞRISI
Kayıt dışılığın bir realite olduğunu ve bununla mücadelenin normal olduğunu kabul eden Avdagiç, ancak bu süreçte kayıt içindeki mükelleflerin rahatsız edilmemesi gerektiğini vurguladı. Özellikle Kapalıçarşı’daki küçük esnafın yaşadığı denetim sorunlarını dile getirerek, denetimlerin tutarlı ve sonuç odaklı olması, aynı zamanda ortak akılla Maliye ile istişare içinde yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, konuşmasında İTO yönetimine bir dönem daha aday olmak için uzlaşı sağlandığını da belirtti.