
Kapsam dışında kalmak rahatsızlık yarattı
Rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarında imar ve ruhsat süreçlerini hızlandıran yeni yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi, jeotermal enerji temsilcilerinin tepkisine neden oldu. Jeotermal Enerji Derneği (JED) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kındap, baz yük özelliği taşıyan tek yenilenebilir enerji kaynağı olan jeotermalin bu düzenlemenin dışında tutulmasını "ayrımcılık" olarak nitelendirerek, sektör olarak üvey kardeş değil öz kardeş olmak istediklerini belirtti.
2035 hedefi için eşit şartlar talebi
Türkiye’nin jeotermal kurulu gücünün son 15 yılda büyük bir ivmeyle 1.800 megavata ulaştığını hatırlatan Kındap, 2035 yılına kadar bu kapasiteyi 4.500 megavata çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı. Yaklaşık 10 milyar dolarlık yatırıma işaret eden bu hedeflere ulaşılabilmesi için, güneş ve rüzgâr yatırımlarına sağlanan öngörülebilir ve hızlı ruhsatlandırma süreçlerinin jeotermal yatırımlar için de uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Bürokratik süreçler sadeleştirilmeli
Jeotermal enerji yatırımlarındaki yüksek maliyetli arama ve sondaj çalışmalarının taşıdığı risklere dikkat çeken Kındap, sektörün denetimden kaçmadığını ancak sürelerin daha öngörülebilir olmasını talep ettiğini ifade etti. Mükerrer işlemlerin kaldırılarak bağımsız izin süreçlerinin eş zamanlı yürütülebilmesi gerektiğini belirten Kındap, tüm temiz enerji kaynaklarının birbirini tamamlayan stratejik unsurlar olarak eşit destek görmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
