20 ülkeden yaklaşık 400 yabancı profesyonel alıcı, İstanbul’da düzenlenen 9’uncu Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı’nda buluştu. Fuarın açılışına Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, Saraciye Sanayicileri Derneği (SSD) Başkanı Hasan Süren ve sektör temsilcileri katıldı. 60 üretici firmanın katıldığı fuarın Türkiye’nin toplam ayakkabı ihracatına yaklaşık 70 milyon dolar katkı sunması bekleniyor.
Bu yılın ilk çeyreğinde 279 milyon dolar ihracat gerçekleştiren ayakkabı sektörü pandemi dönemindeki ivmesini yeniden yakalamak istiyor. Yurt içi ve yurt dışı fuarların ise ihracat açısından önemi büyük. 20 ülkeden yaklaşık 400 yabancı profesyonel alıcı, İstanbul Pullman Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen 9’uncu Eksposhoes Ayakkabı Saraciye ve Moda Fuarı’nda buluştu. 60 üretici firmanın katıldığı fuarın toplam ayakkabı ihracatına yaklaşık 70 milyon dolar katkı vermesi bekleniyor.
“İHRACATTA SON ÇEYREK BELİRLEYİCİ OLACAK”
TASD Başkanı Berke İçten, ayakkabı sektörünün ihracatta miktar bazında dünyada dördüncü, Avrupa’da ise üretim özelinde ilk sırada yer aldığına işaret etti. İçten, “Şu anda 470 milyon çift üretim kapasitemiz ile yolumuza devam ediyoruz. Bu rakamın yaklaşık 290 milyon çiftini ihracatla değerlendiriyoruz. Küresel ölçekteki şartlar nedeniyle ihracatımız geçen yıla oranla düşüş gösterse de bu yılın son çeyreği toplam ihracatımızda belirleyici olacak. Rekabetçi bir kur politikasının gerçekleşmesi halinde ayakakkabı ihracatının son çeyrekte ivme kazanacağını, bunun da 2025 rakamlarımıza olumlu yansıyacağını düşünüyorum. Burada yurt içi ve yurt dışı fuarların önemi büyük. Diğer yandan sahte ayakkabı üretimi ve satışı ile ilgili Ticaret Bakanlığımızın önderliğinde devam eden denetimler ve cezalar artmış durumda. Sektörümüzü ve ülke ekonomimizi direkt olarak olumsuz etkileyen bu durumun kısa süre içerisinde ortadan kalkması en büyük temennimiz” dedi.
“AMACIMIZ İHRACATTA İSTİKRAR”
Eksposhoes CEO’su Erkan Demir, fuarda yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Üretim ve istihdam odaklı çalışan ayakkabı sektörü son 15 yılda yakaladığı ivme ile Türkiye’nin toplam ihracatına aralıksız katkı sunuyor. Sektörün ihracatta özellikle salgın döneminde yakaladığı çizginin gerisinde kalmasının tek nedeni maliyet artışları. Avrupa ve batı pazarları elbette çok önemli ancak sektörün ihracatta yeni rekorlar kırması bana göre Doğu bloku ülkelerindeki mevcudiyetini pekiştirmesinden geçiyor. Eksposhoes’da temel hedefimiz ayakkabı sektörünün halihazırda ihracat gerçekleştirdiği pazarlardaki konumunun güçlenmesine katkı sunmak.”