Türkiye tarımda birbiri ardına devrim gibi kararlar alıyor… Bu kararlar üretimi, girişimcilerin tarıma bakışını olumlu etkiliyor…
Tarım ve Orman Bakanlığı aslında çok iyi yetişmiş kadrolara sahip… Bu kadroların önünün açıldığını gözlemliyoruz. Hem Vahit Kirişçi’nin bakanlığı döneminde hem de şimdiki bakan İbrahim Yumaklı’nın önderliğinde bakanlık adeta yetişmiş kadrolarının becerisini konuşturuyor.
Mesela TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’in çok önemli adımlar attığını aktardık sizlere zaman zaman…
Şimdilerde yeni bir isim daha önce çıktı. Bakanlığı belki de en önemli genel müdürlüğünün başına Uğur Erdem getirildi.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü çok sayıda daire başkanlığının bağlı olduğu çok önemli bir birim…
Bu birimin başına gelen Uğur Erdem tüm eğitimini ziraat ile ilgili yapmış bir isim. Ziraat Lisesi’nden mezun olup Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümünü bitirdi.
Bundan tam tam 30 yıl önce Nevşehir Tarım İl Müdürlüğü’nde bakanlığa adımını attı. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nde İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı ve Tarım Havzaları Daire Başkanı olarak görev yaptı. Son olarak Bakan İbrahim Yumaklı’nın tensipleriyle Genel Müdür olarak görevlendirildi.
Evet işi bilen böyle bir genel müdür göreve gelince neler oluyor son günlerde yakından izlediğimiz iki olayla aktaralım.
İstanbul Ticaret Borsası ile Güvenilir Ürün Platformu’nun birlikte düzenlediği son toplantıda ceviz ve badem üretimi ve ticareti ele alınmıştı. Uğur Erdem bu toplantıya yetişemedi.
Ama ekibi bakanlığa davet etti. İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap’ın önderliğinde Kâhta Sert Kabuklu Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, Doğu Manisa Ceviz ve Badem Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Tayfun Erpek ve Güvenilir Ürün Platformu Genel Sekreteri Elif Attepe bakanlığa yolunu tuttu. Görüşmeye Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu da katıldı.
İstanbul Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap görüşmeden sonra şu cümleyi kullandı:
– Ceviz ve bademi bizden iyi biliyorlar. Gezmedikleri bahçe, gitmedikleri tarla kalmamış. Çok şaşırdım. Sorunlarımızı anlattık. Onlardan çok iyi cevaplar aldık. Önümüzdeki dönemde çok iyi şeyler olacak.
Mehmet Sena Yıldırım, Tayfun Erpek de benzer ifade ile şaşkınlıklarını dile getirdiler.
Tohumcular da şaşırdı
Benzer bir şaşkınlıkla da Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) tarafından düzenlenen Yeni Yüzyılında Türkiye Tohumculuk Zirvesi’nde yaşandı. Önce TÜRKTOB Başkanı Hacı Ömer Güleryerli ve millî tohumculuk üretiminin ihtiyacı karşılama oranının, stratejik ürünlerde yüzde 100’ün üzerinde olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü:
“Tohumculuk sektörü 2018 yılından itibaren dış ticaret fazlası veren, toplamda ihracatın ithalatı karşılama oranı 2022 yılı sonu itibarıyla tohumda yüzde 137, tüm tohumculuk alanına baktığımızda yani fidan ve süs bitkilerini de eklediğimizde yüzde 173 olan bir sektör konumuna geldi. Bugün 121 ülkeye tohum ihracatı yapıyoruz, fidan ve süs bitkilerini eklediğimizde ülke sayısı 132’ye çıkıyor. Bu ülkelerin içinde tohumculukta dünya lideri olan ABD, dünya ikincisi olan Çin, üçüncüsü olan Fransa da var. İhracat yapmadığımız Avrupa ülkesi yok. Bununla birlikte Türk cumhuriyetleri, Orta Doğu, Körfez Ülkeleri ve Afrika’ya 2022 yılı sonu itibariyle 386 milyon dolarlık ürün sattık.’’
Sonra kürsüye Uğur Erdem geldi. Sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı. Yapılacakları yapılamayacakları anlattı. Dahası yeni dönemde neler yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Konuşma tohumculukla ilgili herkesi şaşırtmıştı. Çünkü Uğur Erdem sektörle ilgili tüm bilgilere vakıftı.