Celal Toprak yazıyor – Türkiye’nin hatta dünyanın en büyük toptan merkezlerinden biri olan İSTOÇ’taki iş insanlarının oluşturduğu bir dernek var. Başkanlığını Ahmet Acar’ın yaptığı İSTOÇDER önümüzdeki günlerde e-ihracat toplantıları düzenlemeye hazırlanıyor. Bilgilendirme toplantıları olacak. Amaç herkesi e-ihracatçı yapmak…
Son dönemin olmazsa olmazı e-ticaret, e-ihracat her buluşmada gündeme geliyor. En son Mahkeme Lokantası’nda Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Önceki Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Üyesi Ahmet Özer, Toptan.tr CEO’su Sezgin Şener, Tempo CEO’su Cemal Akar ile buluştuğumuzda da en çok e ile başlayan ticaret konuşuldu.
En çok konuşulan, her yerde konuşulan bu konuyu en iyi bilen birinden öğrenmek istedim.
Hemen Ramazan Altınay’ı aradım. Bu işin kitabını yazmış diyebileceğimiz bir isim Ramazan Altınay… Şimdilerde Aras Kargo Uluslararası İşler, İş Geliştirme ve Strateji Başkanı olarak görev yapıyor ve anlatıyor:
“Değişen ve dönüşen dünyada e-ticaret tercihleri de değişkenlik gösteriyor. 2010’lu yılların başlarında e-ticaret daha fiyat odaklıydı. Ayrıca aldıkları ürün müşteriye geç gidebiliyordu. Müşterinin de kısa sürede gelsin diye bir beklentisi yoktu o zamanlar. Ama bu beklenti 2010’dan 2023’lü yıllara gelindiğinde e-ticaret müşterisi de evrim geçirdiğinden farklılaştı. Eskiden ‘ne zaman gelirse gelsin’ diyen müşteri şu anda ‘ürünüm aynı gün teslim edilsin, gönderiyi-kuryeyi takip edeyim, gönderinin bana ne zaman ulaşacağını kendim seçeyim, evde yoksam esnafa ya da dolaba bırakılsın’ diyor. Dolayısıyla bu yeniliklere bakıldığında yalnız e-ticaret kullanıcısının değil kargo firmalarının da bu evrimi geçirdiğini görüyoruz. Trend konusuna gelecek olursak birincisi hızlı teslimat. -aynı gün ya da saatlik teslimatlar- İkincisi izlenebilirlik. Artık müşteriler kargo durumunu ve dağıtım zamanlarını birebir izlemek istiyor. Üçüncüsü ise farklı dağıtım modelleri. Burada da az önce bahsettiğimiz esnaf ya da dolap gelişimleri öne çıkıyor. Ve tabii ki dijitalleşme. Çünkü e-ticaret firmalarının müşterileri dijital müşteriler. Dolayısıyla bu müşteriler etkileşimi dijital süreçler üzerinden yapmak istiyor.”
Madem e ile başlayan ticarette ulaştırmak öne geçti. Bu durumda gelecekte sektörü ne gibi yenilikler bekliyor… Onu da Ramazan Altınay’dan dinliyoruz:
“Aras Kargo, Starex markasının yüzde 75’ini satın alarak Azerbaycan pazarına hızlı bir giriş yaptı. Operasyon sürecinin geçtiğimiz ay başladığını aktaran Altınay, “Türkiye’den büyük e-ticaret firmalarıyla görüşerek bir kısmının entegrasyonunu sağladık. Diğer kısmının ise altyapı çalışmalarını sürdürüyoruz. Azerbaycan’ın ardından da Türki Cumhuriyetler dediğimiz Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan gibi pazarlara da benzer iş modelleriyle hızlı bir şekilde girmek istiyoruz. Avrupalı ülkelere de yine aynı şekilde benzer hizmetler veriyoruz. Yaptığımız stratejik anlaşmalarla uluslararası iş ortaklarımız üzerinden de 120 ülkeye e-ticaret gönderilerinin iletilmesini sağlıyoruz. Bunun yanında Aras Global’in misyonlarından bir tanesi de kendi networkünün kurulmasını sağlamak. Çok yakın bir zamanda Avrupa, İngiltere ve Orta Doğu’da kendi networkümüz üzerinden de dağıtım hizmetleri sağlamayı hedefliyoruz.”
Altyapı iyi Avrupa’yı yakalarız
Yurt dışı ve Türkiye’nin e-ticaret pazarlarını karşılaştıran Ramazan Altınay, bundan beş yıl önce dünyanın çok gerisinde olduğumuzu ancak bu durumun artık değiştiğini kaydetti ve şu bilgileri verdi:
“Yaklaşık beş yıl önce toplam perakende e-ticaret oranı yüzde 5’ler seviyesindeydi. Ama şu an Avrupa’yla benzer bir noktaya geldik. Yaklaşık yüzde 20’ler seviyesindeyiz. Avrupa ise yüzde 24’lerde. E-ticaretin Türkiye’de bu kadar hızlı büyümesinin en büyük etkenlerinden biri; kargo networkünün çok geniş olması. Çünkü Türkiye’nin herhangi bir yerinden bir ürün sattığınızda bu network sayesinde hızlı bir şekilde dağıtımı gerçekleştirebiliyorsunuz. Kargonun yanı sıra bu büyümede etkisi olan temel nedenlerden bir diğeri internet altyapısı. Türkiye’de neredeyse her evde artık internet var. Ve son olarak banka altyapısı. Hepimizin cebinde en az bir ya da iki kredi kartı mevcut. Ve bu kredi kartları üzerinden de alışveriş yapma imkanı çok fazla. Tüm bunların da etkisiyle bu gelişmiş altyapılarımız sayesinde Türkiye e-ticaret alanında Avrupa’yı yakalayacak gibi görünüyor.” (GAZLEM)