42 yıllık tecrübesiyle mermer, traverten ve doğal taş alanında önemli bir yere sahip olan Marble Systems Tureks Turunç Madencilik, 5 kıtada 50’yi aşkın ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’nin ilk halka açılan mermer şirketi olma unvanını taşıyarak ve yıllık 1 milyon metrekareyi geçen üretim kapasitesiyle Türkiye’nin dünyadaki küresel temsilcisi olmayı hedefleyen Marble Systems Tureks Turunç Madencilik, ayrıca aylık ortalama 7 MW çatı ve arazi güneş enerjisi santrali (GES) yatırımı gerçekleştiriyor. Türk mermerini tanıtma hedefine yönelik çalışmalar yapan şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, şirketin hem geçmiş hikâyesini hem de gelecek hedeflerini anlattı.
Marble Systems Tureks Turunç Madencilik’in kuruluş hikayesini anlatan Marble Systems Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Cavit Turunç, şirket serüveninin babasının öncülüğünde başladığını belirtti. “Babamın teşvikiyle ağabeyim Mehmet Münir Turunç tarafından 1982 yılında ABD’de Marble Systems kuruldu” diyen Turunç, Türkiye’deki ocaklardan çıkan blokların İtalya’da fason işlenmesi ve ABD’ye sevki ile bu sürecin başladığını bildirdi.
ABD’DEN SONRA HEDEF AVRUPA
Şirketin ağırlıklı olarak ihracata odaklı olduğuna vurgu yapan Turunç, “Bugün 5 kıtada 50’den fazla ülkeye özel tasarım doğal taş ve mermer ihraç ediyoruz. Amerika başta olmak üzere, İngiltere, Ortadoğu, Avusturalya, Nijerya, Kanada, Güney Afrika, Panama, Fransa ve Almanya en etkin olduğu pazarlarımızdandır. ABD’de bine yakın bayii, 7 depo ve 12 showroomumuz bulunuyor. Yeni odağımızda ise ABD’de yakalanan dağıtım ağı başarısını, İtalya’dan başlayarak Avrupa’ya taşıma hedefi var” diye konuştu.
“HALKA ARZDAN 520 MİLYON LİRA NET GELİR”
Şirketin halka arz sürecinden bahseden Başkan Yardımcısı, şirketin sürdürülebilirliğini ve kurumsal yapısını güçlendirmek amacıyla 2023’ün Kasım ayında yüzde 25,8’lik bir hisseyi halka arz ettiklerini söyledi. Şirketin Türkiye’de halka açılan ilk mermer şirketi olarak bu alanda öncü konumda olduğunu aktaran Turunç, şirketin yıllara göre cirosunu ve halka arzın net gelire etkisini şu sözlerle ifade etti:
“Marble Systems Tureks, 50’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla, 2022 yılında yaklaşık konsolide 72,5 milyon Dolar tutarında ciro elde etti. 2022 yılı satışlarında dolar bazında yüzde 10’luk bir artış yaşayan markamızın 2023 yılı 6 aylık cirosu ise yaklaşık 35,5 milyon Doları buldu. Halka arzdan 520 milyon Lira net gelir elde eden markamız, geçen yıla oranla yüzde 42 artışla 69 milyon 715 bin dolar ciro elde etti. Bunun 64 milyon 926 bin doları ihracat gelirlerinden oluşurken, ihracatın cironun içindeki payı yüzde 93 oranında oldu.”
GELİRİN YÜZDE 95’İ İHRACAT, YÜZDE 5’İ İÇ PAZAR
Mermer alanında Türkiye’de SAP yazılımını kullanan ilk firma olarak şirketin, kuruluşundan itibaren ar-ge çalışmalarına özen gösterdiğini ifade eden Turunç, gelirin yüzde 95’inin ihracattan, yüzde 5’inin ise iç piyasadan geldiğini söyledi. Ayrıca sektörün dijitalleşme sürecine katkı sağlamayı hedefleyen şirket gelirinin yüzde 5’lik dilimini ar-ge çalışmalarına harcarken, halka arz sonrasında elde edilen gelirin bir kısmını da yine bu alanda kullanmayı planlıyor.
TUREKS ENERJİ ÜRETECEK
Tureks Turunç Madencilik İç ve Dış Ticaret A.Ş olarak merkez fabrikasının çatısına 1.989,9 kWp’lik çatı GES kurumuyla elektrik üretimine başlandığını ifade eden Turunç, nunun yanında Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi Sütlaç Köyünde bulunan arazide 4.712,4 kWp’lik arazi üzeri güneş enerji santrali kurulumunda son aşamaya geldiklerini aktardı.
HER 5 ÇALIŞANDAN 1’İ KADIN
Yurtiçi ve yurtdışında 596 kişiye istihdam sağlayan Marble Systems Tureks’te çalışanların 418’i Türkiye ekibinde olduğunu belirten Turunç bu sayının yüzde 20’sini kadınlar oluşturduğunu ve yalnızca OSB’deki tesiste kadın çalışan oranının yüzde 25’i geçtiğini söyledi.