Ekonomi basının önemli isimlerinden Celal Toprak Türkiye gazetesindeki köşesinde ülkemizin gıda sektöründe geldiği noktayı yazdı… İşte o yazı….
Mutfakta bizim markalarımız var
İhlas Medya Grubu aylık ekonomi dergisi Türkiye’de İş Dünyası, eylül sayısında mutfağı gündeme aldı. Dergi kapakta “Gıdada İyiyiz” başlığı ile çıkarken, küçük ev aletlerinde de markalarımızın dünya mutfaklarında olduğu bilgisini işledi. Mutfak eşyalarındaki ağırlığımız 19-22 Eylül tarihlerinde yapılacak fuarda sahneye çıkacak.
Gıdadaki ağırlığımıza gelince bazı önemli kuruluşlarımızın bu konudaki tespitlerini çok önemsiyoruz.
Mesela Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Orta Doğu’daki başarıyı dünyaya yaymaya çalıştıklarını vurguluyor ve globalde çok önemli bir noktaya geleceklerini ifade ediyor.
Hedeflerini; pideyi dünya markası yapmak olarak açıklayan Aktaşlar Lezzet Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Aktaş’ı genç bir girişimci olarak dikkatle dinliyoruz.
Oğuz Gıda CEO’su Enes Örer, dünyanın en büyük içecek markaları ile yarışmayı nasıl başardıklarını aktarıyor.
Yatırımdan asla vazgeçmeyen Yayla Bakliyat’ın Marka İletişim ve Pazarlama Müdürü Nuray Erdoğan, Niğde’deki büyük yeşil fabrika yatırımının heyecanını paylaşıyor.
Çeşit ve kalite konusunda Türkiye’nin gıdada çok büyük avantajları olduğunun altını çizen Başhan Agro Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Memiş, ölçek ekonomisinde de önemli adımların atıldığı bilgisini veriyor.
Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen de gıdada tarımsal üretim ile perakende arasında çok doğru bağlar kurulduğunu, bunun önümüzdeki dönemde tüketiciye büyük avantajlar sağlayacağını vurguluyor.
Sözün özü, Tarım Bakanlığı’nın başlattığı planlı tarım uygulaması ile bu girişimci grubu buluştuğunda ortaya yine başarı hikâyeleri çıkacak. Bunun için daha fazla çalışmak yeterli olacaktır.
Ortak akıl arıyoruz
Gıda denildiğinde akla gelen en önemli kurumlar arasında sayılıyor İstanbul Ticaret Borsası… ‘Gıdada İyiyiz’ başlığının altında İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz, Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap ve meclis üyeleri; Emin Demirci, Yunis Aksu, Zülküf Kopuz, Murat Kasap yer aldılar. Türkiye’nin gıdada en iyi kurumlarından biri olarak ağırlığını hissettiren İstanbul Ticaret Borsası’nın Başkanı Ali Kopuz şu önemli noktanın altını çiziyor:
“Biz iki yıldan bu yana sektörün önünü açacak çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmaya; sektörü, tarım kesimini, kamuyu, üniversiteleri yani herkesi katıyoruz. Önümüzü açacak bir önerinin arkasından gidiyoruz. Ortak aklın, gıdadaki başarının en önemli yolu olduğunu düşünüyoruz.”
İstanbul’daki bu çalışma çok iyi bir örnek… Başka iyi örneklerin de olması sektörü farklı bir noktaya taşıyabilir.
Akhisar’dan uyarı geldi
Gıdada iyi gelişmeler olurken sıkıntıların da varlığı aktarılıyor. Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sami Karaoğlan, şu tespiti yapıyor:
“Geçmişte Yunanların dediği gibi dağlarından yağ akan, ovalarından bal akan bir yer Akhisar. Akhisar’da polikültür üretimi olan zeytin, üzüm, domates, pamuk, mısır gibi pek çok ürün yetişiyor. Ama bazı adımların atılması gerekiyor. Tüketici pahalı ürün yiyor. Üretici kazanamıyor. Girdi maliyetleri çok yüksek. Bunu çözmeliyiz.”
Yeni ürünle fındıkta ağırlığımızı koyacağız
Türkiye’nin en köklü markalarından Seğmen Gıda’nın Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Özcanlı’dan bir müjde geldi. Bazı alanlarda pazar lideri olan firma, yeni üretimine başladıkları meyve parçacıklı fındık kreması ile bir ilke imza attıklarını şu sözlerle anlatıyor:
“Bazı uluslararası firmalar Türk fındığını alıp dünyada pazar lideri oluyor. Fındık bizim canımız, Türkiye en büyük fındık üreticisi. Fındık kreması ve diğer ürünlerde biz de dünyada olmalıyız. Yeni ürünle bunu hedefliyoruz.”