

Duayen ekonomi gazetecilerinden Celal Toprak Karadeniz bölgesinin gastronomide büyük avantajları olduğunu yazdı… işte o yazı…
Giresun modelini örnek al yeşil lezzetler etkinliğini Karadeniz’e yay
Oldu bu iş… Giresun Yeşil Lezzetler Gastronomi Festivali tuttu. Rize de bu konuda önemli bir adım attı. Şimdi sırada Ordu ve Trabzon, belki de Artvin var. Belki eş zamanlı olarak, belki birbirine takip ederek Ordu, Giresun ve Rize’de Yeşil Lezzetler Festivalleri yapılabilir ve 15, hatta 20 gün boyunca dünyanın vejetaryenleri bölgede misafir edilebilir…
Büyük bir turizm hamlesi başlatılabilir. Giresun modeli bu konuda önemli bir örnek olabilir.
Hadi bakalım, Karadeniz’in hızlı insanları tıpkı horondaki gibi birlikte iş yapmayı başarabilecekler mi, lezzet festivallerini birleştirebilecekler mi?
Eğer olursa tadından yenmez… Dünya en lezzetli ot yemekleri ile bu etkinliklerde buluşur.
Kırmızı çizgimiz olan karalahana ile ilgili ne güzel çorbalar yapılmıştı Giresun’da… Ayrıca ısırgan otunun zirveye çıktığı yemekleri tatmak mümkün oldu.
Belki Giresun’a birlikte gittiğimiz gazetemizin Genel Yayın Koordinatörü Yücel Koç’un memleketi Tokat’ı da dâhil ederler bu önemli buluşmaya…
Sonuçta birlikten güç doğar… Büyük bir gastronomi buluşması… Ana fikri otlar olan… Yeşil lezzetleri gündemine alan büyük bir gastronomi buluşması…
Olmaz mı? Neden olmasın… Turizm Platformu Başkanı Şevket Alaeddinoğlu’ndan ve tüm Giresunlulardan izin alarak onların kurdukları modeli örnek alarak…
Yani valilik, ticaret ve sanayi odaları ile borsaları, belediyeler, sivil toplum örgütleri ve yörenin markaları…
Mesela Rize’de Nalia Karadeniz Mutfağı Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Tarakçı etkinliğe önderlik yapmıştı. Çok da iyi yapmıştı.
Giresun’da Şevket Alaeddinoğlu’nun kurduğu Doğal Dükkân ve yeniden küllerinden doğan Yetimoğlu Restaurant’ın kurucusu Ergin Kılıçaslan’ın ev sahiplikleri muhteşemdi… Yerel ürünlerin lezzetlerini çok iyi yansıtmışlardı.
Bunu ben söylemiyorum… Talip Bayram, Asuman Kerkez, Zeynep Kakınç, Vedat Başaran, Doğa Çitçi, Rıdvan Turşak ve Harun Raşit Dönmez gibi konuyu en iyi bilen isimler söylüyor.
Böyle bir etkinliğe Ordu’da bir dünya markası olma hedefi ile yola çıkan Nelipide’nin Kurucusu Tamer Aktaş da dâhil olur.
Bütün mesele bu büyük buluşmanın bir önderinin olmasında… Bir birleştiricisi, bir koordinatörü… Adına ne derseniz deyin. Karadeniz birlikte bir yeşil lezzetler atağa başlatmalı. Bütün dünya da bunu bilmeli.
Herkes bu etkinlikler boyunca Karadeniz’e gelmek için yarışmalı. Hangi iller nasıl dâhil edilir. Sistem nasıl kurgulanır onu bilmem…
Ama bildiğim, yıllar önce “Beni Hafife Alma” başlığı ile ortaya konan proje ile bu işe önderlik yapılabilir. Ya da başka bir şekilde.
Karadeniz’i kimse hafife almasın… En etkili yeşil lezzet etkinliği ile gastronomide devrim yapılabilir. Turizmde sınıf atlayabilir. Bunun için un, şeker var, iş helva yapmaya kalmış durumda.
Bu model tutar
Peki model almayı önerdiğimiz Giresun’da neler oldu… Biraz önce ifade ettiğim gibi önemli bir birliktelik sağlanmıştı. Herkes her işe koşuyordu.
Giresun Üniversitesi Gastronomi bölümü ile sahadaydı. Kadın kooperatifleri herkes tarafından bilinen pancar çorbası, pancar dolması, mısır ekmeği, kiraz tuzlaması, merulcan, turşu kavurması, taflan kavurması, galdirik kızartması, bezelye kızartması ve daha bir sürü yerel lezzeti görücüye çıkarmışlardı.
Siz fındık yaprağı sarması yediniz mi?
Bir de Giresun’da inovasyon vardı. Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi Bölümü ısırgan otlu baklava ve glütensiz fındık unlu kurabiye ile yeniliğe önderlik yapmıştı. Ama fındığın mutfağa etkisi ile ilgili toplantıda inovasyonda zirve yaşandı.
Cüneyt Asan, Faruk Şüyün, Özer Akbaşlı, Aydın Demir gibi lezzetin ustalarının yer aldığı yönettiğim panelde sevgili Talip Bayram bir yerel üretici olan Demet Öztürk’ün fındık yaprağı dolmasını getirdi. Herkes tattı. Demet Hanım’a tam not verdi.
Çay olmadan olmaz
Giresun’da yeşil lezzetler olur da çay olmaz mı? Zaten işin en başında çay var. Yıllar önce çok ortaklı bir kooperatif yapısı ile kurulan Amber Çay’ın hasatı ile başlamıştı bu etkinlik. Şimdi de çaya gidildi. Yüzde 65’e varan yağı ile dünyanın hiçbir yerinde yetişmeyen fındığına sahip olan Giresun, üstüne kar yağan çayı ile de bir dünya markası olmanın çabası içinde.
20 ülkeye satıyoruz
Giresun Turizm Platformu Başkanı Şevket Alaeddinoğlu aynı zamanda TÜRES’in Giresun Başkanı… Türkiye’nin dört bir yanında marka hâline gelen lokantalar TÜRES üyesi… Bu nedenle Giresun etkinliğine Şevket Alaeddinoğlu’nu önderlik yapması büyük bir şans olarak görülüyor. Alaeddinoğlu konuya ilişkin şu mesajı veriyor:
“Herkes yeşil lezzetler için çalıştı. Geçmişinden gelen birlik beraberlik ruhunu bugüne taşıdık. Karadeniz’de müthiş bir potansiyel var. Giresun’da bunun somut örneklerini görüyoruz. Üç yıldır etkinliğimize gelen herkes lezzet konusunda neredeyse şiir yazıyor. Biz bu ilginin en somut örneğiyiz. Ürünlerimiz büyük ilgi görüyor. İstanbul’da misafirlerimiz hiç eksik olmuyor. Dünyanın 20 ülkesine ürünlerimizi gönderiyoruz.”