Türkiye’nin girişimcilik ve inovasyon üssü İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek bünyesinde faaliyet gösteren Kanka.Host girişimi, deprem felaketinden etkilenenler için kâr amacı gütmeden sunduğu barınma hizmetiyle ilk günden bu yana 500’den fazla kişiye ulaştı. Yaşanan felaketin hemen ardından depremzedeleri öncelikli hale getirerek bir sosyal dayanışma örneği gösteren platform, kullanıma açtığı “Askıda Ev” özelliği sayesinde de depremzedelere evini açmak isteyen kişiler ile yeni bir düzen kurmaya hazır olan depremzedeleri bir araya getiriyor.
Şubat ayında gerçekleşen ve yarattığı yıkımla milyonlarca kişiyi barınma problemiyle karşı karşıya bırakan deprem felaketine karşı ilk andan itibaren çözümler üreten İTÜ ARI Teknokent girişimleri, binlerce vatandaşın ihtiyacını karşılıyor. Onlardan biri olan ve insanların evlerini birbirleriyle paylaşıp barınma ihtiyacını daha uyguna karşılamasına olanak tanıyan Kanka.Host girişimi depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını sürdürülebilir ve uzun vadeli bir şekilde çözmek için sunduğu “Askıda Ev” özelliği ile 500’den fazla kişiye ulaştı.
Evlerinden gelir elde etmek istemeyenler de Kanka.Host platformu aracılığıyla yardım yapıyor
Yaşanan deprem felaketinden sonra ilk hedeflerinin depremzedelere ev bulmak ve onlara istihdam sağlamak olduğunu açıklayan Kanka.Host Kurucu Ortağı Betigül Erol, “Çıktığımız yolda bizi etkileyen acıları unutmadan yolumuza devam etmek çok önemli. Bu doğrultuda deprem konusunda herkes gibi elimizi taşın altına koyarak yardımlarımızı yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İlk etapta evlerini depremzedelere gönüllü açanlar ile bir havuz oluşturduk. Depremin henüz ikinci gününde 280 kişiye ulaştık. Bu ailelerin her biriyle iletişime geçerek konaklamaları için gerekli şartları sağladık. Ardından bize ulaşan yaklaşık 178 depremzedeye paylaşımlı ev ve ulaşım desteği sağladık. İlerleyen günlerde ise depremzedelerin barınma ihtiyaçlarını olabildiğince sürdürülebilir ve uzun vadeli bir şekilde çözmek için ‘Askıda Ev’ formu açtık. Bu sayede depremzedelere evini açmak isteyen kişiler ile yeni bir düzen kurmaya hazır olan depremzedeleri buluşturduk. Şu ana kadar Kanka.Host olarak kar amacı gütmeden çalıştık ve 500’den fazla depremzedeyi öncelikli hale getirerek bir sosyal dayanışma olarak devam ettik. Bunu bir süre daha devam ettirerek yaraların sarılmasında katkı sağlayacağız” dedi.
Haziran ayı içerisinde, bir İTÜ Çekirdek girişimi olan Assistbox ve newky.co ile iş birliği yaparak kullanıcılarına biyometrik yüz tanıma ve görüntülü konuşabilme özellikleri sunan platform olarak hizmet verecek olan Kanka.Host, kullanıcıların beraber barınacakları, kankalarını bulacaklarını ve evlerini takas edebilecekleri bu sistemle güvenilir şekilde hizmet vermeyi ve kullanıcıları gerçek kişilerle buluşturmayı hedeflemektedir.