Celal Toprak yazıyor – Kazım Taycı’yla İHBİR Başkanı olduktan sonra ilk SİAL Gıda Fuarı’nda karşılaştık. Bütün ekibiyle oradaydı. İHBİR’de yeni bir dönem başladığını söyledi ve ekledi:
“Hedefimiz herkesi ihracatçı yapmak. Bir palet mal satarsak sonu geliyor. İhracat önce sektörün sonra da Türkiye’nin zenginleşmesini sağlayacak tek seçecek.”
Evet, o günden sonra hedefi doğrultusunda ilerledi. Yurtdışındaki bütün etkinliklerde aktif oldu. Üyelerini götürdü. Ve geçtiğimiz günlerde yeniden bir araya geldik ve yıllardır gündeme getirdiğimiz soruyu sordukTürkiye’nin SİAL gibi ANUGA gibi bütün sektörün heyecanla beklediği bir gıda fuarı hiç olmayacak mı?”
Kazım Taycı bu soruyu bekliyormuş… Heyecanla yanıtladı:
“Olacak. Bunun için çalışıyoruz. Bir Gıda Platformu oluşturduk. Artık bu platformu tüm sektörü bir araya getirecek ve Türkiye’nin dünyanın takip ettiği bir gıda fuarı olacak…”
Kazım Taycı sözünü tuttu. Worldfood’da bunu başardı. Tüm sektörü bir araya getirdi ve dev bir fuarın temellerini attı. Sözünü tuttuğunu da Güvenilir Ürün Platformu’nun bu fuar kapsamında düzenlediği etkinliğinin açılışında şu sözlerle ifade etti:
“Öncelikle böyle bir platformda verilen söz hakkı için çok teşekkür ediyorum. Bu fuar hakkında sizleri bilgilendirmek istiyorum. Bu fuarla ilgili biz kendi cephemizde çok mutlu ve gururluyuz. Aslında tarihi bir an yaşıyoruz çünkü Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren Türkiye’de bu kadar büyük bir gıda fuarı düzenlenmemişti. Bu fuarı düzenleyebilmek için Türkiye’nin bütün gıda STK temsilcileriyle bir araya geldik. TİM çatısı altında bulunan gıda dernekleri federasyonuyla ve daha birçok isimle bir araya geldik. Belirli konularda bir türlü mutabakat sağlayamadığımızı konuştuk. Farklı fuar firmalarıyla birlikte düzenlenmiş parça parça bölük bir halde kaldığını ancak büyük bir fuar haline getiremediğimizi fark ettik. Hem de İstanbul gibi muhteşem tarihi ve güzellikleri olan bir coğrafyada Neden bizim Anuga’mız olmasın, uluslararası bir fuarla İstanbul’u taçlandıramıyoruz diye sorduk kendimize. Omuzlarımızın üzerindeki apoletleri bir kenara bırakıp kolları sıvadık. Çok büyük bir özveri ve fedakarlıkla geçtiğimiz yıl 25 bin metrekare stant oturumlu alan içerisinde düzenlenmekte olan bu fuar bu yıl tam 40 bin metrekare üzerinde toplandı. 1160 katılımcı firmamız var. Yurt dışından gelen yaklaşık 34 bin misafirimiz var. Bunların 800’üi VIP misafirimiz olarak ağırladık. Polonyalı bir firmamız “Bu fuar artık bizim için Anuga kadar önemli, bir sonraki yıl içi rezervasyonlarımızı yaptırdık.” Dedi. Aynı olumlu dönüşleri Çekya ve ABD’den katılan firmalarımızdan da aldık.
Kazım Taycı, fuarların ekonomimize olan katkısını şu sözlerle anlattı: “Kullandığımız fuarcılık tekniğiyle birlikte bu fuar için yapılan hesaplamalara göre bir milyar euro gibi muhteşem bir rakam ortaya çıktı. Bu yıl ki beklentimiz fuar sonuna kadar toplam bir buçuk milyar euroluk iş bağlantısı. Yurt dışından gelen insanların otellerimizde, ulaşım araçlarında, restoranlarda, turistik yerlerimizde harcadığı para da cabası. Böyle bir fuarı birliktelikle bir araya getirdik. Bunun mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz.”
Kazım Taycı’nın konuşmasına daha söz alan sektörü önemli isimlerinden destek geldi. Mutlu Makarna Yönetim Kurulu Üyesi Ali Göymen, “ Makarna deyince akla İtalya geliyor. Fakat dünyada, üretimde Türkiye hiçbir şekilde geri kalmış değil” sözleri ile destek verdi.
Oğuz Gıda CEO’su Enes Öner ise Türkiye’nin dünyanın gıda fabrikası olabileceğini vurguladı. Sonuçta Kazım Taycı verdiği sözü tuttu, sektör de yeni ufuklara yelken açmak için önemli bir fırsat yakaladı. Önümüzdeki dönemde hem gıda sektörün hem de Kazım Taycı’yı izlemeye devam edeceğiz.
Başarılı kuruluşlara plaket verildi
Etkinlikte Güvenilir Ürün Platformu tarafından gıda sektörüne, kırsal kalkınmaya ve tüketici farkındalığına katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür sertifikası verildi. İşte başarı sertifikası alanlar: Aydın Ticaret Borsası, Gaziantep Ticaret Borsası, Gemlik Ticaret Borsası, İstanbul Ticaret Borsası, Muratbey Peynir , Yayla Agro , Seyidoğlu Gıda, Aktaşlar Lezzet Grubu, Baklavacı Mehmet Yıldırım, Fit Fatih-Fatih Belediyesi , Eksun Gıda- Sinangil, Happy Center Marketler Zinciri, Türkiye Gıda İşverenleri Sendikası.