Mustafa Paşahan, moda endüstrisinin geçen yıl küresel pazarlardaki daralma ve yüksek maliyetler nedeniyle fiyat tutturamadığı için müşteri kayıpları yaşadığını vurguladı. 6 Şubat depremlerinin de sektörün üretimine ve ihracatına olumsuz yansıdığını hatırlatan Paşahan, şunları söyledi:
“Tüm olumsuzluklara rağmen 2023’ü 19,3 milyar dolar ihracatla tamamladık. Elbette bu arzu ettiğimiz bir sonuç değil. Bu yılın ikinci yarısından itibaren ihracatta ibrenin yeniden yukarıya döneceğine inanıyoruz. Biz olaya orta ve uzun vadeli bakıyoruz. Stratejimizi ve oyun planlarımızı 40 milyar dolarlık ihracat hedefine göre kurguluyoruz. Hedefe giden süreçte moda endüstrimizin rekabetçiliğini yeniden kazanmasını çok önemsiyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İHKİB Başkanımız Mustafa Gültepe’nin asgari ücret desteğinin bin 400 liraya çıkarılması yönünde Cumhurbaşkanımıza ve ekonomi yönetimine ilettiği talebin en kısa zamanda karşılık bulmasını temenni ediyoruz. Öte yandan her koşulda paydaşlarımızla dayanışmaya ve ortak akılda buluşmaya özel önem veriyoruz. Moda endüstrisinin amiral gemisi olarak sektör derneklerimizle de yıllardır yakın bir mesai yürütüyor, mevcut çalışmalarımız ve projelerimiz hakkında bilgilendirme yapıyoruz.”
OTİAD Başkanı Kemal Kartal da konuşmasında hazır giyim ve tekstil sektörlerinin son 7-8 yıldır kabuk değiştirdiğine dikkat çekti. Değişime uyum sağlayamayan firmaların ayakta kalma şansının çok düşük olduğunu vurgulayan Kartal, “Bu yüzden İHKİB’in fuarlar, devlet destekleri ve diğer konularda firmalarımız için yaptığı bu bilgilendirme çalışmalarını çok önemsiyorum” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından katılımcı firmalara milli katılım düzenlenen hazır giyim fuarları, IFCO, devlet destekleri ve İHKİB’in iştiraklerinin çalışmaları hakkında sunumlar yapıldı.