Trakyam Üreten Kadın Kooperatifi, bölge kadınları ile birlikte “biz” bilinci ile yola çıkarak, üretici kadınları eğitim, teknoloji, üretim gibi birçok konuda destekliyor. Aynı zamanda kooperatif, günümüz ihtiyaçlarını karşılamak ve zamana ayak uydurmak amacıyla geleneksel üretim tekniklerini teknoloji ile birleştirerek daha verimli ve tarımsal ilaçtan uzak üretim stratejisi ile çalışmayı amaç ediniyor. Her geçen gün büyüyen üretim hacmi ve çeşitliliği ile başta ata tohumu ürünler olmak üzere bölgeye ve ihtiyaca yönelik üretim yapılıyor.
Trakyam Üreten Kadın Kooperatifi, Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde 63 üye ile kurulmuş olup, 320 üretici kadın ile faaliyetlerini sürdürüyor. Kooperatifteki kadınların temel faaliyet alanı tarım ve yöresel ürünler üretimi olarak dikkat çekiyor.
Kadınlar, kendi tarla ve bahçelerinde ürettikleri tarım ürünlerini köylerde açılan ortak üretim atölyelerinde katma değerli ürün haline getirerek, bu ürünleri kooperatifin yerinde, e-ticaret platformlarında ve yöresel ürün pazarlarında satışa sunuyorlar. Ata tohumu mercimek, nohut, fasulye, börülce, barbunya, ceviz gibi tarımsal ürünler ile tarhana, erişte, kuskus, turşu, salça, reçel, pekmez, bal, marmelat, sos, keçi peyniri gibi yaklaşık 60 çeşit ürünün üretimi ve satışı yapılıyor.
Kooperatif ayrıca, Ticaret Bakanlığı’ndan proje kapsamında alınan kaynatma kazanları ile günlük 1 ton kapasite ile ilik suyu ve ilik yağı üretimi de yapıyor. Bölgede aromatik bitki üretimi de yapılmakta olup, kooperatif olarak lavanta, altınotu, papatya, çörekotu ve susam yağları da ürünler arasında yer alıyor.
Trakyam Üreten Kadın Kooperatifi, sadece ata tohumu mercimek ürününden yıllık ortalama 20 ton satış yapmakta olup, her geçen gün büyüyen ve artan ürün çeşitliliği ile Trakya Bölgesi’nde faaliyet gösteren kadın kooperatifi olarak ön plana çıkıyor.