

Bugünlerin yoğun gündemi içinde birileri de kentsel dönüşümü mutlaka yazmalı. Biz buna talibiz. Kentsel dönüşüm deprem gerçeğine karşı olmazsa olmazımız.
Bu yüzden kentsel dönüşümü kapsama alanı içine alan etkinliklere katılıyoruz, konuyla ilgili etkinlikler yapıyoruz, yapmaya da devam ediyoruz.
İnşaat, kentsel dönüşüm ile ilgili sektörlerin başında geliyor. Bu yüzden en fazla onlar konuyu gündemde tutmak için çalışmalı.
Çalışanlar var… Bunların başında Gayrimenkul ve İnşaat Platformu Başkanı Mustafa Ekiz geliyor. Ekiz, kentsel dönüşüm ile ilgili kamu ve özel sektör arasında köprü olmayı hedeflediklerini vurguluyor ve ekliyor:
“Türkiye’nin özellikle büyük şehirlerinde kentsel dönüşümün hızlanması gerekiyor. Mevcut yapı stokunun büyük kısmı eski ve güvensiz. Deprem, ülkemizin en büyük gerçeklerinden biri. İstanbul’da yaşanacak büyük bir deprem sadece bu şehri değil, tüm Türkiye’yi etkileyecek. Son 25 yılda önemli adımlar atıldı ancak bu adımların sürdürülebilir olması ve daha geniş çapta uygulanması gerekiyor.”
Ekiz’e destek veren hatta olayı farklı bir boyuta taşıyan İnvesta Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Barış Bedir, kentsel dönüşümün enerji altyapısını yenileme açısından büyük fırsatlar sunduğunu vurguluyor ve ekliyor:
Kentsel dönüşümü unutmayın!
“Türkiye’deki mevcut enerji altyapısını kentsel dönüşüm sayesinde modernize edebiliriz. Artık yeni binalarda güneş enerjisi kullanımı zorunlu hâle geliyor. Binada güneş enerjisi kullanımının yüzde 10 oranında olması hem sektöre hem de vatandaşlara maliyet avantajı sağlar.”
Kentsel dönüşümün daha da hızlandırılmasını önceki belediye başkanları da savunuyor.
Tuzla’nın önceki belediye başkanlarından Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce, “İstanbul’daki deprem bir beka sorunu diyenlere katılıyorum ve kentsel dönüşüm bir an önce hızlanmalı” görüşünü dile getirdi.
Beylikdüzü Kurucu Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, İstanbul’daki kentsel dönüşüm faaliyetlerini yetersiz bulduğunu ifade ediyor…
Özetle Türkiye’nin yoğun gündemi içinde kentsel dönüşüm geri planda kalıyor. Bu yüzden konuyla ilgili sivil toplum örgütlerinin, bilim insanlarının, sektör önderlerinin bu konuda sürekli hatırlatmalar yapması yerinde olur diye düşünüyorum.
Sigortacılar da uyarıyor
Kentsel dönüşüm konusunda ilk ve tek sigorta sistemini getiren Quick Sigorta’nın Genel Müdür Yardımcısı Soner Tekbaş da bu konuda hızlı hareket edilmesini söylüyor ve ekliyor:
“1999 yılı öncesinde yapılan yüzde 51’lik bir yapı stokumuz var. Bunların acilen yenilenmesi gerekiyor. Sadece İstanbul’da acilen yenilenmesi gereken 1,5 milyon bağımsız bölümü oluşturan konut var. Kentsel dönüşümün önündeki en büyük engellerden biri kötü yapılaşma ve çarpık şehirleşme. Biz bunlarla ilgili çözümler sunuyoruz.” Türkiye – Celal Toprak