Tarımsal üretimin temelini oluşturan tohumun, bitki ıslahının sürekliliği ve küresel iklim değişikliğinin etkileri vurgulayan BİSAB Başkanı Selami Yazar ayrıca, değişen tüketici taleplerinin ve dünya nüfusunun artışının önemi belirtti. Yazar, bitki ıslahçılarının temel görevi olan şartlara uygun yeni tohumların geliştirilmesine yönelik çabalarından bahsetti.
‘’Tarımsal üretimin kaynağı olan tohumun niteliği çok önemlidir. İnsanlığın yaradılışından bugüne kadar bitki ıslahı devam etmektedir. İnsanlık var olduğu sürece bitki ıslahı devam edecek. Bildiğiniz gibi küresel iklim değişikliğinin etkileri artarak devam ediyor. Bitki hastalıkları değişiyor, zararlılar değişiyor. Özetle bitkilerin küresel iklim değişikliğine verdiği tepkiler değişiyor. Diğer yandan da dünya nüfusu hızla artıyor. Biz bitki ıslahçılarının temel görevi bu değişin şartlara uygun yeni tohumları geliştirmek.
Unutmamak gerekir ki; tohum aynı zamanda bir teknolojidir. Bitki ıslahı da sabır, yoğun emek ve yüksek yatırım gerektiren bir iştir. Ayrıca bir ıslahçı bilimin her alanını kullanmak zorundadır. Bitki ıslahçısı genetiği, ekolojiyi, çevreyi, hastalığı, zararlıyı ve bunların etkileşimlerini bilmek zorundadır.
Aynı zamanda değişen tüketici istekleri var. Damak tadımız bundan 20 yıl öncekine göre çok farklı. Ayrıca tüketicilerimiz her ürüne her mevsim ulaşmak istiyor. Tüm bu talepleri karşılayacak tohumlara ihtiyacımız var. Bu tohumları bitki ıslahçılarımız geliştiriyor.
Bizim temel amacımız sadece kendimize yetmek değil, tüm dünyaya tohum ıslahı teknolojilerini de ihraç etmek için çalışıyoruz.
Bitki Islahçıları Alt Birliğinin üyeleri bitki ıslahı yapan kişiler ve firmalardır. Toplam 365 üyemiz var. Dünyadaki bütün gelişmeleri takip edip, uygulayan akademik seviyesi çok yüksek bir meslek grubuyuz.
BİSAB’ın faaliyetlerinin bir bölümüne konu başlıkları halinde bakacak olursak; üç yılda bir düzenlediğimiz Uluslararası Bitki Islahı Kongrelerini, her yıl düzenlediğimiz Bitki Islahı Kurslarını, her yıl kutladığımız 11 Mayıs Bitki Islahçıları Gününü, rahmetli Kurucu Başkanımız Dr. Vehbi Eser adına düzenlediğimiz ödüllü Makale Yarışmamızı, sektörel bilimsel ve aktüel yayınlarımızı sayabiliriz.
Islah başta olmak üzere tüm araştırma – geliştirme (AR-GE) faaliyetleri yüksek bütçe gerektirdiği için biz başta Tarım ve Orman Bakanlığı ve TÜBİTAK olmak üzere ilgili tüm kurumlardan projelerimize daha çok ve uzun süreli destek bekliyoruz. Teknoloji geliştiren, bitki ıslahı yapan firmalarımızın vergi muafiyeti taleplerinin karşılık bulmasını istiyoruz’’ sözlerini dile getirdi.