Erkan Gürkan’ı bizim kuşak gazeteciler çok yakından tanır. KOSGEB Başkanlığı sırasında olmayanı oldurmuş KOBİ’lerin sınıf atlamasını sağlamıştı. O günlerde dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler’in önderliğinde Enerji Verimliliği ile ilgili büyük işler yapmıştı.
Birkaç yıl önce Erkan Gürkan heyecanla yeni bir projeden bahsetmişti. Cumhurbaşkanlığı tarafından desteklenen ve “Beni Hafife Alma” başlığı ile hayata geçirilecek olan projede Türkiye’nin her konuda yeni atılımları gündeme geliyordu.
Bu projenin ilk adımlarından biri Beni Hafife Alma Derneği Başkanı ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler tarafından atıldı.
Proje geçtiğimiz yıl Güvenilir Ürün Platformu tarafından düzenlenen Zirve’de projesi paydaşları ile birlikte protokol altına alındı. Ve projeye Migros dahil oldu. Projenin ilk ayağında fındık altı yumurtacılık vardı. Migros projeyi yerel kalkınma çerçevesinde tam destek vermişti. İlk hedef milyonlarca yumurtayı kafessiz ürütmek ve Türkiye’nin dört bir yanındaki raflara taşımaktı. İşte bundan sonrasını bu tür projelere özel ilgi gösteren Migros Grubu İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur’un ağzından aktaralım:
“Bu tür projeler bize heyecan veriyor. Türkiye’nin en büyük taze gıda alımı yapan perakende şirketi olarak doğrudan alımlarla küçük üreticilere ve birliklere destek veriyor, yerel ekonominin kalkınmasına katkı sağlıyoruz. Çiftçilerimize altyapı ve eğitim destekleri sağlıyoruz. Ordu yumurta üretimi projesinde de Migros Aile Kulüplerimiz, Beni Hafife Alma ve Ordu Tarım Hayvancılık Gıda Sanayi (ORTAR), Gezici Tarım Okulu ile uygulamalı ve teorik dersler veriyoruz. Üreticilerimiz,
sağladığımız eğitim ve altyapı destekleriyle önemli bir verimlilik artışı yakaladı. Ordu’da fındık ağaçlarının altında kafessiz yöntemle ürettirdiğimiz yumurtaları Gürata markası altında ilk etapta Karadeniz bölgesindeki mağazalarımızda satışa sunduk. Projenin başında üretilen yumurta sayısı yıllık maksimum 50 bin adet iken, verdiğimiz desteklerle bu rakam yıllık 35 milyon adede yükseldi. Biz de artan kapasite sayesinde yumurtaları Türkiye’nin dört bir yanındaki mağazalarımızda müşterilerimizle buluşturmaya başladık. Ordu’da yumurta üretimi, başta kadın üreticiler olmak üzere, 85 üreticinin bölgede yarattığı istihdamla
yerel ekonominin kalkınmasına güçlü bir destek sunuyor. Üretim arttıkça, üreticilerimiz de kurumsal bir yapıya dönüşüyor ve uluslararası standartlarda üretim yapabilir hale geliyor. Bu bizi mutlu ediyor.”
Sadece onlar mutlu olmuyor. Çoğunluğu kadınlardan oluşan üreticiler de mutlu. Ordu Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Celal Sezgi bu mutluluğu şu sözlerle anlatıyor:
“İşletme içerisinde metrekareye en fazla altı tavuk, işletme dışarısında gezinti alanında 4 metrekareye bir hayvan düşecek şekilde planlıyoruz. Yumurtayı mutlu tavuklardan elde ediyoruz.”
Üretim ayrıntılarını ise Ordu Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz’dan alıyoruz:
“Ordu’da yürüttüğümüz serbest sistem yumurta tavukçuluğu faaliyetleri, sağlıklı ve güvenilir gıdanın temin edilmesi adına büyük bir önem taşıyor. Üretim alanlarımızı özenle seçiyor ve düzenli veteriner kontrolü altında tutuyoruz. Ordu’da gerçekleştirdiğimiz üretim, çevreye duyarlılık ilkesiyle uyum içerisinde ilerliyor. Burada bir yandan tüketici sağlığını
gözetiyor, diğer yandan da uluslararası kalite normlarına uygun ürünler ürettiriyoruz.”
Her şey güvenilir gıda için
Projye Türkiye’nin önde gelen markalarının üyesi olan Gıda Perakendecileri Derneği de tam destek veriyor… GPD Başkanı Alp
Önder Özpamukçu desteği şöyle anlatıyor: “ Yerel yönetimlerin, üreticilerin, birliklerin ve kooperatiflerin bir araya gelerek oluşturdukları üretim modellerine destek veriyoruz. Ülkemizin dört bir yanındaki küçük üreticilerimize ulaşarak bu yapıların
kurulmasına da bizzat aracılık ediyoruz. Üretimlerinin doğrudan organize perakende üyelerimiz aracılığı ile tüketicilerimize ulaşmasını sağlıyoruz. Böylece uygun fiyatlı, sağlıklı ve güvenilir gıda tedarikini güvence altına alıyoruz”