Gazeteci Celal Toprak, yazılım ve yapay zekâ sektörünü, gıda sektörünü ve sanayi sektörünü Türkiye Gazetesi köşesine taşıdı. İşte o yazı;
Dışarıda 40 dereceyi geçen bir sıcak… İçeride Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimciler Gaziantep’ten dünyaya açılan bir markanın yazılım ve yapay zekâ konusundaki başarısını konuşuyor.
Nalan Kurt’un kurduğu NLK Soft’un, daha 17 yaşında İngiltere, ABD gibi ülkelere yazılım ihraç eden başarı öyküsünün kutlaması yapılıyor.
Milletvekilleri Ali Şahin, Hasan Öztürkmen, Vali Yardımcısı Salih Altınok ve Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılınç gibi önemli isimlerle birlikteyiz.
Az sonra Ali Şahin’i dinliyoruz. Gaziantep’in sanayiden, ticarete başarı hikâyesini anlatıyor ve Nalan Kurt’un kentin geleceği olduğunu vurguluyor.
Bunu Ali Şahin’in söylemesi çok önemli. Çünkü Ali Şahin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bugün kullanılan bütün yazılımların altyapısında katkısı olan, bilişimde ilklere imza atmış bir isim.
Ve yazılımın Gaziantep’in yeni çıkış noktası olduğunun altını çiziyor. Nalan Kurt’un yaptığı ihracatın değerine dikkat çekiyor.
Gaziantep’ten çıkan ve bugün milyonlarca kullanıcının hayatını kolaylaştıran teknolojik dönüşüme imza atan Nalan Kurt, sesi titreyerek şu cümleyi paylaşıyor herkesle:
– Türkiye ve dünyada 140 iş ortağıyla ve 14 ülkeye ihraç edilen yazılımlarımızla yolumuza devam ediyoruz. Herkesin işine iyi gelmeye çalışıyoruz.
Peki Nalan Kurt Gaziantep’te daha 17 yıl önce kurulan bir şirket ile nasıl böyle bir başarıyı yakalamıştı. Anlatıyor… Aslında anlattığı geleceğimiz:
- Kod yazarken işimizi aşkla yapıyoruz. Dinlenmemek üzere yola çıktığımız için işimiz çok kolaylaştı. 17 yıl önce ne iş yaptığımızı anlatmakta zorlanıyorduk. Mesela yıllar önce Midyat’a gittik. Bilgisayar ürünleri satan bir mağaza gördük. İçeri girip selam verdik. “Biz sizinle çalışmak istiyoruz. Kod yazıyoruz, yazılım yapıyoruz” dedik. “Burada yazılımla ilgili ne olur ki” cevabını verdi mağazanın sahibi Hüseyin Akın Aslan… “Olur mu e-ticaret yapılabilir. Muhteşem telkari tasarımlarını dünyaya satabilir buradaki üreticiler” cevabını verdik. İş başladı. Şimdi bölgede üretilen telkarileri satıyoruz yazılımlarımızla. Dahası turşu satmaya başladık. Şimdi Hüseyin Akın Aslan en iyi iş ortaklarımızdan biri… Çok iyi işler yapıyoruz. Yeni Konya’dan dünyaya Türkiye’nin ilk ve tek yıkanabilir ultra hijyenik bebek bezini yapıp satan Ekrem Gökten ile yaptığımız iş birliği sayesinde satış rekoru kırıyoruz. Adıyaman’da sevgili kardeşimiz İpek Bilgisayar’ın kurucusu Yetkin Yılmaz ile inşallah birlikte depremin yaralarını saracağız. Biz sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin geleceğini yazıyoruz. Bunu çoğu kadın olan iş arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız için daha da gururluyuz.
En özel nar ekşisini yapıyoruz
Yapay zekâ, e-ticaret gündeme gelince Gaziantep Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç devreye girdi ve şu mesajı verdi:
– Biz dünyanın en iyi nar ekşisini yapıyoruz ve bunu dünyaya satmak istiyoruz.
Sonra da üretimle ilgili bilgileri verdi:
– El değmeden şişeleme alanına gelen nar ekşisi, buradaki otomatik dolum makinelerinin yardımıyla şişelere dolduruluyor. Paketler halinde raflardaki yerini alıyor. Bizim nar ekşimiz tat ve lezzet bakımından çok özeldir. Narı tescil ettirdik. Amacımız burada yetişen özel ürünü herkese tanıtmak. Çok güzel bir ürün ortaya çıktı. Günümüzde güvenli gıdaya ulaşmak önemli.
Başkan Kılıç, sözlerini bu uygulama sayesinde üreticinin kârının bir kat daha arttığını vurgulayarak sonlandırdı.