Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Güvenilir Ürün Platformu tarafından İstanbul Ticaret Borsası ev sahipliğinde düzenlenen Yeni Yüzyılında Türkiye Tarım ve Tohumculuk Zirvesi gerçekleşti. Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Dündar Zirve hakkında görüşlerini paylaştı.
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Dündar ise katılımcılara şöyle seslendi: “Süs bitkileri artık bir lüks tüketim maddesi değildir, bir ihtiyaçtır. 25 milyar Dolar olan dünya süs bitkileri ihracat pazarından daha çok pay almalıyız. 75 milyon Dolar olan ihracatımızı 10 yıl içinde 120 milyon Dolara çıkarmışız. 72 milyon Dolar olan ithalatı ise yine son 10 yılda 46 milyon Dolara düşürmüşüz. Dünya ticaretinden daha çok pay almalıyız.”
SEKTÖRÜN ÖNEMLİ SORUNU KDV ORANI YÜKSEKLİĞİ
Sektörün en önemli sorunu KDV oranının yüksekliğine değinen Ahmet Dündar “Diğer üretim materyallerinde KDV yüzde 1iken süs bitkilerinde bu yüzde 18 olarak devam ediyor. Yıllardır bu oranın düşmesi için mücadele ediyoruz. İlgili kamu kurumlarının yetkilileri ile sürekli görüşüyoruz. Onlar da bize hak veriyorlar ancak sonuç çıkmıyor. Avrupa ülkelerinden süs bitkileri sektörünün KDV oranı, genel KDV oranlarının ortalama olarak 3’te 1’i kadardır. Biz bu ülkelerle mücadele ediyoruz. Elimizin güçlenmesi gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın dış ticaret fazlası olan sektörlerinin KDV’sinin düşürülmesi şeklinde özetlenebilecek bir politikası var. İşte biz de ithalatın iki katı kadar ihracat yapıyoruz. Ama KDV oranı hâlâ yüzde 18.
Pandemi dönemiyle birlikte süs bitkileri sektörünün ürünlerinin neredeyse gıda kadar önemli olduğu ortaya çıktı. İnsanlarımız bahçelerinde hatta balkonlarında tekrar süs bitkileriyle doğayla buluşma gayreti içinde oldular ve bunu da başardılar. Pandemi döneminden KDV oranı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yüzde 8’e düşürülmüştü. Hiçbir kaybımız olmadığı gibi, üretimde de ihracatta da artış yaşadık” dedi.
SÜS BİTKİLERİ SEKTÖRÜNE SESLENİŞ
Süs bitkileri üretimlerinin yapıldığı bölgelerde arazi fiyatları çok yüksekliğinden de bahseden Dündar “Biz devletten bedava arazi istemiyoruz. Süs bitkileri üretimi organize sanayi bölgelerinin bir an önce bitirilmesini bekliyoruz. Örneğin Yalova’daki organize sanayi bölgesi 22 yıldır bitirilmeyi bekliyor.
Hazine arazilerinin binde 1rayiç bedelle süs bitkileri ve tıbbi ve aromatik bitkiler üretimine tahsis edilmesi ile ilgili yasal düzenlemeden sektörümüz yararlanamıyor. Sahada karşılığı olmayan mevzuatlar bir işe yaramıyor. Uygun orman alanlarının sektöre tahsis edilmesine imkân sağlayan yasal düzenlemede de sahada uygulanamıyor. İşçi ve nitelikli eleman sorunumuz da devam ediyor. Yeni neslin ne yazık ki bu işlere ilgisi ve merakı yok. Bu sorun ivedilikle çözülmeli’’ dedi.
Dündar konuşmasının devamında SÜSBİR’in faaliyetlerini anlattı.