Ekonomi gazeteciliğinin önde gelen isimlerinden Celal Toprak Türkiye gazetesindeki köşesinde iş dünyasının yenilikçi başkanı Burak Önder’in bahbettiği yeni kavram gündeme getirdi. Başarıya giden yolu özetleyen Burak Önder ile ilgili yazı aşağıda yer alıyor…
Markalarımızın mutfak eşyalarındaki
başarısı ‘REKABERLİK’ten kaynaklanıyor
En son 142 ülkeden 40 bine yakın alıcının katıldığı Zuchex öncesi, sektörün önde gelenleri ile konuşuyoruz.
Hepsi başarıdan bahsediyor…
Bambum Genel Müdürü Selman Yar, başarıyı “farklı ol ayakta kal” şeklinde değerlendiriyor. Arnica Yönetim Kurulu Başkanı Senur Biçer, tek kelime ile “ARGE” diye cevaplıyor soruyu…
Royal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Türkeş Öngel, “müşteri memnuniyeti” olarak yorumluyor başarıyı.
Sektörün Meclis Başkanı Murat Kolbaşı’nın başarısının enerjisinden geldiğini düşünüyoruz, Kolbaşı her yerde… Sektörün Başkanı Mesut Öksüz başarıyı Made in Türkiye’nin tutmasına bağlıyor.
Özetle züccaciye sektörü iyi gidiyor. Türkiye’nin umudu. Markalaşmada önümüzü açıyor. Biz de başarıda sektör meclisinin TOBB Başkan Yardımcısı Ali Kopuz’a bağlı olmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü Ali Kopuz, herkese eşit davranıyor ve sektörün sorunlarını çözüm için ilgili noktalara iletiyor.
Ama esas cevap sektörün inovatif ismi Burak Önder’den geldi… Öyle bir değerlendirme yaptı ki herkesin ders çıkarması gereken özellikler taşıyor.
Burak Önder’in yeni hedefi Uzakdoğu – Business World Global
Sorduk… Neden başarılıyız… Önce giriş yaptı:
“Mutfak eşyaları sektörü krizlerde en son ve en az etkilenen sektörlerin başında geliyor. Bunun sebebi gıda sektörünün tamamlayıcısı olması. Yaşam olduğu sürece gıda sektörü her daim ayakta kalır. Gıda sektörü var oldukça ve mevcut gücünü koruyabildikçe mutfak eşyaları sektörü de mutlaka gücünü korur. Bu sektör çok büyük paralar kazandıramayabilir fakat söylediğim gibi krizlerden ve afetlerden en son etkilenir ve devamlı belli bir rutinde satış hacmini korur.”
Bu girişten sonra işin sırrını açıklıyor:
“İhracatı arzulayan, isteyen ve en büyük hedefi olarak belirleyen bir sektör var. Sivil toplum kuruluşları olarak bakarsak ZÜCDER’de EVSİD’de ihracat noktasında iyi işler çıkarmaya çalışıyor. Her sektörde rekabet vardır ama bizim sektörde hem rekabet hem de ‘rekaberlik’ var.”
Evet yeni bir kavram… Rekabet ama birlikte hareket… Rakip olanlar aynı zamanda birbirlerine destek de verebilirler. Rekaberlik bu demek… Başka sektörlere de önerilir.