
Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği tarafından gerçekleştirilen 18. Küresel Isınma Kurultayı ve Yeşil Ekonomi Ödülleri büyük bir katılımla yapıldı.
Kurultayın açılış konuşmasını yapan Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) Başkanı Celal Toprak, iklim krizinin artık ertelenemez bir sorun olduğuna dikkat çekerek, “İklim değişikliği, kentlerimizi, ekonomimizi ve yaşam biçimlerimizi doğrudan etkiliyor. Bu nedenle ortak akıl, ortak sorumluluk ve güçlü iş birlikleri her zamankinden daha büyük önem taşıyor” açıklamalarında bulundu.
Toplantıya COP31 ile ilgili açıklamalar damgasını vururken Doğanlar Holding iştiraki olan Biotrend Enerji ile alternatif enerji üretimi konusunda yapılan yatırımlar sebebiyle Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’a Yeşil Ekonomi Ödülü verildi. Ödülü alan Davut Doğan bu tür çalışmalara devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu:

"Bugün burada sadece iklim krizini değil, bu krizin içindeki büyük ekonomik fırsatları ve doğanın bize fısıldadığı o kadim kuralı konuşmak için bir aradayız. Doğanlar Holding olarak biz meseleye çok net bir pencereden bakıyoruz: Doğada atık diye bir şey yoktur; her şey dönüşür. Yıllardır 'çöp' dediğimiz şey, aslında yanlış yerde duran kıymetli bir ham maddedir. Biz bugün tesislerimizde bu ham maddeyi ekonomiye kazandırıyoruz. Çöpü ayrıştırırken içinden çıkan plastiği, kartonu, demiri geri dönüşüm zincirine dahil ediyoruz. Kalan kısımdan elektrik üretiyor ve bu elektriği devlete satıyoruz. Bu döngü sayesinde Türkiye'nin en yüksek karbon ihracatı yapan şirketi konumuna ulaştık ve ülkemize ciddi bir döviz girdisi sağladık.
Ancak geri dönüşüm konusunda dünyada yükselen o büyük bilinci yakalamak için daha yolun başındayız. Biz sadece mevcut olanı dönüştürmekle yetinmiyoruz; çıtayı çok daha yukarı taşıyoruz. Şimdi buradan bir müjdeyi ve vizyonumuzu paylaşmak isterim: Ege Bölgesi’nin kalbi Aliağa’da devrim niteliğinde bir yatırıma başlıyoruz. Aliağa’daki bu yeni tesisimizde, bölgeden topladığımız plastik atıkları sadece basit bir geri dönüşüme tabi tutmayacağız. Patentini 14 milyon dolar ödeyerek Amerikalı bir firmadan aldığımız ileri 'piroliz' teknolojisiyle, plastiği yeniden orijinal ham maddesine dönüştüreceğiz. Yani plastiğin serüvenini başa saracağız. Toplamda 300 milyon doları bulan bu dev proje, Türkiye’nin döngüsel ekonomi vizyonunun en somut nişanesi olacak. Hedefimiz net: Atığı değere, teknolojiyi çevreye, projeyi geleceğe dönüştürmek. Çünkü biliyoruz ki doğayı korumak sadece etik bir görev değil, aynı zamanda en kârlı ve sürdürülebilir iş modelidir."

YAŞAYAN OKUL MOTTOSU
Etkinliğe ev sahipliği yapan ALKO Okulları Kampüs Müdürü Murat Çeliker de “Yaşayan Okul” mottosu ile hareket ettiklerini belirterek, öğrencilere yalnızca sınıf içinde bir öğrenim sunmaktan çok hayatın içinde de olmalarını önemsediklerini söyledi.
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Murat Levent ise Kurultayın çok kıymetli olduğunu söyleyerek, “İklim krizi ve küresel ısınmanın gıda arz güvenliğini etkilemekte. İstanbul’un bu konudaki sürdürülebilirliğinde ani hava değişiklikleri ve kuraklık önemli bir yere sahip” dedi.
- YEŞİL EKONOMİ ÖDÜLLERİ’Nİ ALAN İSİMLER
* İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı- Ahmet Özer
* Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı- Alp Önder Özpamukçu
* Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği Başkanı- Bilgehan Engin
* Mata Butik Hotel Yönetim Kurulu Üyesi- Cihan Kuruoğlu
* Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı- Davut Doğan
* Mahkeme Lokantası Kurucusu- Emin Selim Akgül
* Oğuz Gıda CEO’su- Enes Örer
* Royal Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı-Gökhan Türkeş Öngel
* Hasan Usta Kebap Sahibi- İzzettin Oral
* İhlas Matbaacılık ve Ambalaj Genel Müdürü Kadri Yeltekin
* İMES Yönetim Kurulu Başkanı- Kemal Akar
* Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı- Mehmet Önder
* Köklü Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı- Mustafa Kürlek
* ORGE Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı- Nevhan Gündüz
* Red Colour Yönetim Kurulu Başkanı- Oya Sertdemir Düşmez
* TGRT Haber Editörü- Özay Erat
* Üsküdar Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü- Pelin Kıvrıkoğlu
* Bambum Genel Müdürü- Selman Yar
