Gazeteci Celal Toprak Uzman Çiftçi projesi ile çiftçilerin yüzünü güldüren Şamil Tahmaz’ın başarılı çalışmalarını Gözlem Gazetesi’ndeki köşesine taşıdı. İşte o yazı…
Türkiye’nin dünya markası çıkarma ihtimali olan sektörlerinden biri plastik… Özellikle de boru konusunda dünyada bilinen markalar çıkarmaya başladık. 1977 yılında kurulan ve yüzde 100 yerli sermayeli Pimtaş Plastik bunlardan biri… Üretmekte olduğu, kendine özgü tasarımlara sahip olan 15 binden fazla ürün çeşitliliği ile plastik sektöründe öncü kuruluşlar arasında yer alıyor.
Pimtaş Plastik’in 7 Büyük üretim fabrikası, 6 markası olduğunu hatırlatan Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz ile sohbet ediyoruz. Ar-Ge Müdürü Özlem Kozantürk’te sohbete katılıyor.
Şamil Tahmaz önce biraz plastikteki başarıyı şu sözlerle anlatıyor:
“Ürünlerimizi 110 ülkeye satıyoruz. İç pazarda 81 ilin tamamında varız. Başta boru olmak üzere hayatın her alanında Ar-Ge bizim işimizin bir parçası. Üniversitelerle çalışıyoruz. Hedefimiz sürekli gelişim hedefi ile sektöründe bir dünya şirketi olmak.”
Evet, ifade ettiğimiz gibi plastik dünya markaları çıkarma konusunda en avantajlı olduğumuz sektör. Ancak Şamil Tahmaz sadece bu alanla sınırlı işler yapmıyor… Su tasarrufu konusunda geliştirdiği ürünler geleceğimizi kurtarmaya dönük adımlar olarak nitelendiriliyor.
Ve üretilen ürünlerle insan medeniyetinin alt yapısına hizmet vermeyi hedefleyen Şamil Tahmaz bir tarım konusunda yaptığı çalışmalarla bugünümüzü kurtarmanın yolunu açıyor.
Tahmaz bu konudaki sözlerine şöyle başlıyor:
“Tarım ve su teknolojilerine odaklandığımız, tarımı teknoloji ile daha sürdürülebilir hale getirebilmek adına yenilikçi ürünler üzerine projeler üretiyoruz. Suyun kullanımının daha verimli hale gelmesi ve Ülkemizin tarımda daha güçlü olabilmesi adına tüm çalışmalarımızı yürütmekteyiz.”
Sonrada muhteşem proje olarak nitelendirdiğimiz Uzman Çiftçi hakkında şu bilgileri aktarıyor:
“Çiftçilerimizin ürünlerini en dip fiyattan verdikleri ve en üst seviyeden tüketiciye giden ürünlerin önüne geçmek adına başlattığımız Uzman Çiftçi Platformu ile ürünün satış fiyatını çiftçilerimiz direkt kendisi belirliyor, tüketici ise istediği ürünü filtreleyerek kendi bütçesine uygun, en yakın çiftçimizin ürününe istediği zaman ulaşabiliyor. “
Biraz daha açılmasını istiyoruz bu projeyi… Devam ediyor:
“Bu büyük bir veriyi yönetimi projesi… Çiftçi neyi ne zaman ekecek. Tarlanın analizi ve en önemlisi verilerin sisteme yüklenmesi söz konusu. Aslında bu bir Türkiye projesi. Son zamanlarda başımıza dert olan enflasyonu bu sistemle yeneriz. Çiftçinin zenginleşmesini bu sistemle sağlarız. Türkiye’nin tarım ve gıda markalar çıkarması bu sistemle sağlarız. İsteyen herkesle bu projeyi paylaşmaya hazırız.”
Uzman Çiftçi projesinin bir hayal olmadığını anlatıyor ve ekliyor Şamil Tahmaz:
“Bunu biz uyguluyoruz. Uyguladığımız her yerde herkesi mutlu ediyoruz. Daha yaygınlaşması için herkesi işbirliğine davet ediyoruz: izlenebilir tarım platformuna uygun standartlarında üretim yapan çiftçilerimizin kayıt olduğu, ürünlerinin fiyatlarını kendilerinin belirlediği, direkt nihai tüketiciye ürünlerini satabileceği çiftçi platformudur. Bu sistemle dalından yeni koparılmış taze ürünleri, yaşadığınız ildeki çiftçiden uygun fiyata anında alabilirsiniz.
Su tasarrufu çok önemli
Şamil Tahmaz bu tasarrufuna yönelik olarak geliştirdikleri Perlatör’un büyük bir fayda sağladığını belirterek şu noktaların altını çiziyor:
“Günlük 2 saat kullanılan bir muslukta yıllık 300-400 ton arasında su tasarrufu yapıyoruz. 1 yılda sebze ve meyveleri açık musluk altında yıkanan sudan 16 ton tasarruf ediyoruz. Dişlerinizi fırçalarken açık bıraktığınız musluktan 1 yılda 10,5 ton su tasarruf ediyoruz. İstatistikler 1,5-3 bar su basıncına göre hesaplanmıştır. Her damla suyun geleceğimiz için önemini biliyor ve bunu korumak adına su tasarruf perlatörlerinin üretimini yapmaktayız. Ürettiğimiz perlatörler yılda her musluk için 500-600 ton su tasarrufu yapmaktadır.”