

Tarımsal sulama yöntemlerinde yapılacak değişiklerle İstanbul gibi bir mega kentin yaklaşık 10 yıllık su kullanımına eşdeğer bir kaynak yaratabileceğimizi biliyor muydunuz?
Dünyanın lider hassas sulama teknolojileri şirketi Netafim, 22 Mart Dünya Su Günü’nde verimli sulama yöntemlerinin faydalarına dikkat çekiyor. Tarımda modern sulama tekniklerinin yaygınlaştırılması, artan su ihtiyacını doğru şekilde karşılamanın yanı sıra, verimlilik artışı da sağlayarak sürdürülebilir kalkınmada fark yaratacak.
TARIM VE ORMAN BAKANLI’ĞI VE TEMA VERİLERİNE GÖRE;
- Türkiye’de tatlı su kaynaklarımızın %72’si (yılda 44 milyar metreküp) tarımsal sulamada kullanılıyor.
- 6,9 milyon hektarlık sulamaya açık tarım arazisinin yaklaşık % 70’i en verimsiz tarımsal sulama tekniği olarak kabul edilen salma sulamayla yapılıyor.
- Tarımsal sulamada tercih edilen salma sulama yöntemi, ihtiyacın iki katından daha fazla su tüketimine sebep oluyor.
- Tarım alanlarına verilen suyun, salma sulamada yüzde 40’ı, yağmurlama sulamada yüzde 70’i, damla sulamada ise yüzde 90-95’i bitki için yararlı olabiliyor.
- Klasik sulamayla 1 hektar sulama alanına saniyede ortalama 4 litre su verilirken, damla sulama uygulamalarında sadece 1.2 litre su veriliyor. Böylece 2/3 oranında su tasarrufu sağlanıyor.
- Klasik yöntemlerle Türkiye’deki tarımsal alanların sulanması için yıllık 21,7 milyar metreküp su harcanıyor.
- Damla sulamayla %60 tasarruf sağlandığı hesaplandığında, aynı alanın sulaması için 9 milyar metreküp su yeterli oluyor.
- İstanbul’un yıllık su tüketiminin 1,11 milyar metreküp olduğu dikkate alındığında, tarımsal sulamada damla sulama gibi verimli yöntemler kullanarak; İstanbul gibi bir mega kentin 10 yılllık su ihtiyacına değer tasarruf sağlamak mümkün
TÜM BU NEDENLERLE TARIMDA VERİMLİ SULAMA TEKNİKLERİNİN ARTIRILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
- Damla sulama yöntemleri gibi modern sulama teknikleri, su kayıplarını % 40 ile % 75’e varan oranda azaltabiliyor. Mahsulde ise %25 – % 30 oranında verim artışını mümkün kılıyor.
- En temel besin maddesi olan buğdayda susuz tarımda (sadece yağışlara bağlı) dekar başına 250-300 kg verim alınırken, bu miktar damla sulamayla 800 – 900 kg’a çıkabiliyor.
- Türkiye’de bir yılda üretilen yaklaşık 20 milyon ton buğday ekim alanının sadece %10’luk bölümünde susuz tarım yerine damla sulama devreye sokulduğunda üretim 23,3 milyon tona çıkabiliyor. Bu da yılda 8,3 milyar adet daha fazla somun ekmeğe denk geliyor.
Dünya Su Günü’nde damla sulama teknolojileriyle su kaynaklarımızı etkili kullanmak ve tarımsal sürdürülebilirliği sağlamak için harekete geçmenin tam zamanı!
Su kaynaklarının doğru kullanımı ile sürdürülebilir bir gelecek bizim elimizde…
Dünya Su Gününüz Kutlu Olsun!